I TAKO MALENI MOGU JESTI SAMOSTALNO: Ovo su najbolje finger food varijante za bebe

Kada dijete krene jesti krutu hranu, gotovo svaka može biti u finger food varijanti kako bi je dijete samostalno jelo.

Shutterstock

Bilo da ste odabrali dijete hraniti kašicama ili metodom beba vođa dohrane, oko sedmog ili osmog mjeseca većina će djece biti u stanju hraniti sama sebe. Finger food hrana za djecu treba postati kašasta prije nego što je dijete proguta ili se mora lako raspasti u ustima. U ovako ranoj dobi, trebalo bi je biti moguće rastopiti bez žvakanja. Ako ste djecu počeli hraniti kašicama, ponudite komad hrane koji su dobro primili u kašastom obliku i servirajte ga u većim komadima kako bi ih dijete moglo primiti i cuclati.

Komadi prilagođeni dječjoj šaci

Za početak ponudite hranu mekane teksture kao što su zrelije banane, avokado ili kuhane mrkve. Kruh i domaći biskvit izrezani u duguljasti oblik brzo se otapaju u mekanu masu koju dijete može lagano progutati. Polutvrdi sir bogat je kalcijem i većina ga djece dobro prihvaća, a dobra je finger food varijanta.

Zrelo i mekano voće poput banana, breskvi, marelica, dinje ili kivija djeci će biti primamljivo zbog slatkastog okusa i jednostavno za samostalno rukovanje. Voće možete uvaljati u brašno od badema kako bi mu pojačali nutritivnu vrijednost. Isto vrijedi i za povrće poput brokule, cvjetače, mrkve, tikve, cikle ili celera koji se kuhani djetetu mogu servirati u većim komadima.

Tjestenina je odličan finger food, a za početak je najlakše ponuditi spiralnu, u kojoj ostaje najviše umaka i djetetu je zanimljiva teksturom. Djetetu možete servirati i kajganu koju ste narezali na deblje trake, a isto možete učiniti i s kuhanom palentom koju ste prvo izravnali i ohladili u posudi. Dijete će voljeti i pohani kruh u jaju i mlijeku, uz dodatak malo cimeta.

Shutterstock 

Serviranje ribe i mesa

Određena riba i meso također se mogu servirati u obliku finger fooda. Ako djetetu poslužujete piletinu, svakako će bolje proći masniji dijelovi koje dijete može cuclati i omekšati, nego prsa. Od crvenog mesa dobro prolazi pečena jetrica narezana u deblje trake ili polpete od mljevenog mesa u obliku ćevapa.

Losos, oslić, bakalar, orada bogate su kalcijem i omega 3 masnim kiselinama, a nemaju velike razine žive pa su prikladne za djecu. Kuhane ili pečene, servirajte ih u većim komadima i pripazite da ste maknuli sve kosti.