Vjerojatno već znate da se sol i šećer ne smiju dodavati prilikom pripreme dječje hrane. Bebe do 6. mjeseca života trebaju vrlo malu količinu soli, manje od 1 g dnevno te oko 1 g dnevno između 7. i 12. mjeseca. Dojene bebe dobivaju dovoljnu količinu soli kroz majčino mlijeko, a adaptirane mliječne formule sadrže sličnu količinu.
Uvođenje začina - kada i kako?
Dok neki američki pedijatri preporučuju da se začini u prehranu djeteta ne počinju uvoditi prije 8. mjeseca, domaći stručnjaci ih ne preporučuju prije 11. ili 12. mjeseca.
Kao i prije uvođenja svake pojedine namirnice u prehranu djeteta, tako i prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Novi začin treba ponuditi djetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne. Ako nakon nekoliko dana nema alergijske reakcije, tada dijete prihvaća začin.
Od začina koje možete početi koristiti pred kraj prve godine najbolje je birati one specifične za naše podneblje: peršin, bosiljak, češnjak, ružmarin, kopar, majčina dušica, kadulja, metvica, origano, kim, lovor, sjemenke suncokreta i bundeve. Prije uvođenja začina, svakako se posavjetujte i s pedijatrom.
Zdravlje iz biljaka
Začini osim što poboljšavaju okus hrane, mogu ublažiti lakše tegobe kao što su primjerice grčevi u trbuhu (kopar, kadulja, kim). Kod tegoba dišnih putova pomoći će majčina dušica, lovor ili origano. Suhi začini imaju jači okus od svježih pa ih treba dodavati dvostruko manje. Začine dodajte pred kraj pripreme hrane.
Tekst: Martina Ivanišević, dipl. ing. prehrambene tehnologije Foto: BIPA i Profimedia
3 pravila odgoja Jordana Petersona: "Vodite računa što radite, a ne što pričate"
6 ključnih pravila danskog odgoja: Nema ultimatuma, djeca se igraju sama, a ovo ih uče od prvog dana
Nakon smrti djeteta od posljedica 'obične gripe' infektologinja iz Zarazne upozorava: Necijepljenje nije opcija
Ako ne volite matematiku ili se mučite s brojevima, ovako će to utjecati na vašu djecu
Tko je djevojčica koja je pjevala na inauguraciji? Pozvao ju je predsjednik Milanović