Dječaci imaju oko četiri puta veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati poremećaj iz autističnog spektra (ASD) nego djevojčice, ali još uvijek nije jasno zašto.

Odgovor na to pitanje pokušali su dati autori nove studije na ovu temu, skupina američkih stručnjaka predvođena znanstvenicima s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu "Brain".

U istraživanju je sudjelovalo 45 djevojčica i 47 dječaka s autizmom te isto toliko djevojčica i dječaka bez ovog poremećaja.

Dob djece bila je od 8 do 17 godina. Koristeći metodu funkcionalne magnetske rezonancije, znanstvenici su promatrali promjene u aktivnosti različitih područja dječjeg mozga tijekom društvenih interakcija s drugim ljudima – najproblematičnije situacije kod autizma.

Ispostavilo se da mozak djevojčica i dječaka s autizmom drugačije reagira na geste i izraze lica nego mozak djevojčica i dječaka bez autizma. Međutim, na iznenađenje znanstvenika, priroda ovih razlika nije odgovarala među spolovima – razlika između odgovora mozga na društvenu komunikaciju kod djevojčica s poremećajem autizma i djevojčica bez poremećaja autizma bila je drugačija od razlike između odgovora mozga kod dječaka. Ovo može sugerirati da su različiti mehanizmi uključeni u mozgove dječaka i djevojčica s autizmom, primjećuju istraživači.

Da li je autizam češći kod dječaka ili djevojčica?
Shutterstock 

Genetska analiza pokazala je da djevojčice s autizmom imaju daleko više od dječaka s autizmom, rijetke genetske mutacije u striatumu – regiji mozga koja regulira tonus mišića, unutarnje organe i ponašanje.

Aktivnost ovih varijanti gena počinje rano u embrionalnom razvoju - 10 tjedana nakon začeća - i nastavlja se do druge godine. Ovi su rezultati potvrđeni nakon što su istraživači analizirali informacije iz baze podataka koja sadrži genetske uzorke iz više od 2000 obitelji s najmanje jednim djetetom s dijagnozom ASD-a.

Dakle, istraživači vjeruju da se takozvani "ženski zaštitni učinak", koji djevojčice čini manje osjetljivima na autizam nego dječaci, temelji na činjenici da je djevojčicama jednostavno potrebno znatno više mutacija da razviju poremećaj - i to u strijatumu.

(izvor: Yumama)