Od stotinu djece s autizmom, pet do deset njih postat će samostalne odrasle osobe. Naime, uz pomoć stručnjaka djeca s autizmom razvijaju određene vještine koje će im poboljšati kvalitetu života. No kako biste to ostvarili potrebno je što prije započeti s terapijom. U nastavku donosimo priče roditelja koji otkrivaju kada su prvi put primijetili simptome autizma kod svog djeteta i koji su to bili.


SANDRA (majka dvoje autistične djece): "Da nešto možda nije u redu s našim sinom shvatila sam dok sam ga promatrala u interakciji s drugom djecom. U početku nisam bila zabrinuta, mislila sam da je samo malo tiši i manje otvoren. Ali nakon nekog vremena, vjerovatno godinu dana kasnije, primijetila sam da on zapravo nije na istom razvojnom nivou kao druga djeca

shutterstock_1926666809.jpg
Shutterstock Od stotinu djece s autizmom, pet do deset njih postat će samostalne odrasle osobe

DAVID (otac dvoje autistične djece): "Sin se normalno razvijao do otprilike 12. mjeseca života. Možda šest mjeseci kasnije počeo je gubiti sposobnost da radi neke od stvari koje je radio ranije"

JERRY (majka dvoje dece, jedno je autistično): Hodao je, govorio i razvijao se normalno kao i sva druga djeca. A onda je s tri godine prestao govoriti"

BARBARA (baka dvoje autistične djece): "Prvo smo mislili da je unuk gluh jer bismo ga zvali po imenu, a on se nije odazivao. Ne bi čak ni pogledao u našem pravcu"

KORIN (majka dvoje autistične djece): "Sin nije ispuštao zvuk kada se rodio, bio je tih. Nije spavao 17-18 sati nakon rođenja. Nismo ga mogli natjerati da jede. Nije želio da ga nosimo. Samo bi buljio u jednu točku u sobi. Gledao bi televiziju i gotovo da ne bi ni trepnuo. Nije bilo kontakta očima"

shutterstock_280724912.jpg
Shutterstock Djeca s autizmom uz pomoć stručnjaka razvijaju određene vještine koje će im poboljšati kvalitetu života

TRACY (majka dvoje djece, jedno je autistično): "Imao je 10 mjeseci kada se smijao dva sata, bez prestanka. Gledajući unazad, to je vjerovatno bio jasan znak da nešto nije u redu"

KARLA (majka autističnog djeteta): "Prvo se javio problem sa spavanjem, zatim sa hranjenjem. Ostatak vremena je bio sretna beba. Ostavi ga na miru i bio je sretan"

ELENA (majka troje djece, dvoje je autistično): "Alex je kasno progovorio, mislili smo da je to zato što je dečko. Bila sam zabrinuta pa su mi u vrtiću predložili da testiramo njegov sluh, jer nije primjećivao kada bi ga netko zvao po imenu

shutterstock_528601450.jpg
Shutterstock 'Bila sam zabrinuta jer nije primjećivao kada bi ga netko zvao po imenu, pa su mi u vrtiću predložili da testiramo njegov sluh', kaže jedna mama

LADY (majka troje dece, jedno je autistično): "Imao je tri rođaka otprilike istog uzrasta. Oni bi se zajedno igrali s određenim igračkama, a moj sin bi otpuzao, ne želeći se družiti s njima. Šogorica mi je dala knjigu o autizmu i pomislila sam: ‘da, ovo je blizu njegovog razvoja’. Lako sam prepoznala sve znakove”

LAUREN (majka autističnog djeteta): "Pokazivao bi prema nebu kada biste ga pitali ‘Gdje je mjesec?’. Bilo je tako uzbudljivo gledati ga kako uči i otkriva svijet. A onda je s 15 mjeseci prestao pokazivati prema nebu – zapravo, nije više ništa pokazivao