Kada novorođenče dođe kući, roditelji se najčešće čude njezinoj probavi. Prva je stolica tamna i gusta, a zove se mekonij. Potom dolaze na red zlatnožute stolice, koje, ako je dijete dojeno, gotovo da nemaju neugodan miris. U početku, dojene bebe mogu imati stolicu često, nakon svakog podoja, budući da je majčino mlijeko lako probavljivo.

Međutim, u dobi između 3 i 6 tjedana, stolica se može svesti čak na jedno pražnjenje tjedno.

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom, imat će malo gušću stolicu, intenzivnijeg mirisa i neće biti nakon svakog hranjenja. Često se događa da im ne odgovara formula pa da imaju stolicu i samo jednom dnevno.

I kod dojenih beba i kod onih na formuli može se dogoditi da im je stolica tvrda i 'brabonjičasta', konzistencije gline (pojavljuju se i tragovi crvene krvi). Tijekom pražnjenja crijeva beba se napinje i muči, može doći do smanjenog apetita, a trbuščić na opip je tvrđi. Tada joj je potrebna vaša pomoć.

1. Vježbanje

Kao i kod odraslih, tjelovježba i pokreti mogu stimulirati rad crijeva. Lagano pomičite bebine noge dok leži na leđima i oponašajte vožnju bicikla što će pomoći radu crijeva i ublažiti zatvor.

2. Topla kupka

Topla kupka opustit će trbušne mišiće, može pomoći pri pražnjenju crijeva i ublažiti nelagodu povezanu sa zatvorom.

3. Promjene u prehrani

Određene promjene u prehrani mogu pomoći pri zatvoru, ali one se razlikuju ovisno o dobi i prehrani djeteta. Dok dojite, mogli biste iz prehrane izbaciti određene namirnice, poput mliječnih proizvoda. Bebama hranjenim adaptiranim mlijekom, pokušajte promijeniti vrstu mlijeka ili dodati u prehranu vode, o čemu se posavjetujte s pedijatrom

Ako dojenče jede čvrstu hranu, uvedite hranu koja je dobar izvor vlakana. Mnogo voća i povrća pomoći će u stimulaciji crijeva zbog većeg sadržaja vlakana. Dobar izbor hrane za bebe sa zatvorom su:

• jabuke bez kore
• brokula
• cjelovite žitarice, kao što su zobene pahuljice ili tjestenina od cjelovitog zrna
• breskve
• kruške

4. Hidratacija

Dojenčad obično ne treba dodatnu tekućinu jer je dobiva dovoljno iz majčinog ili adaptiranog mlijeka. Međutim, bebama sa zatvorom godit će male količine tekućine.

masaža bebe
Shutterstock 

5. Masaža

Postoji nekoliko načina masaže trbuščića za ublažavanje zatvora:
• Vrhom prsta pravite kružne pokrete po trbuhu u smjeru kazaljke na satu.
• Držeći bebina koljena i stopala zajedno, nježno ih gurajte prema trbuhu.

6. Voćni sok

Mala količina čistog soka od jabuke može pomoći u omekšavanju stolice. Nakon što beba napuni 6 mjeseci, može popiti malu količinu voćnog soka, kao što je 100-postotni sok od šljiva ili jabuka. Ovaj sok može pomoći u liječenju zatvora.

Međutim, nemojte bebi davati voćni sok bez konzultacije s pedijatrom.

7. Rektalno mjerenje temperature

Kada beba ima zatvor, rektalno mjerenje temperature čistim, podmazanim toplomjerom može potaknuti pražnjenje crijeva.

No nikako to ne radite prečesto niti bez savjetovanja s pedijatrom.

Kada posjetiti liječnika?

Preporučljivo je nazvati pedijatra ako beba nije imala stolicu dan ili dva, a postoje i drugi znakovi kao što su:

• krv u stolici
• beba je razdražljiva
• čini se da ima bolove u trbuhu
• nema poboljšanja zatvora nakon što ste poduzeli mjere koje smo prethodno opisali