Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMIJU LI DOJILJE PITI PIVO? Veće količine štetne su za bebu, a evo kolika je dnevna doza ipak sigurna

Autor Sunčica Got

Alkohol prolazi u majčino mlijeko, a količine su ključne.

 žena pije pivo.jpg Izvor: Shutterstock

Određene lijekove, hranu i pića najbolje je izbjegavati za vrijeme dojenja, no umjerena konzumacija piva ne bi trebala biti problem. Osim što trebate paziti na količinu, važno je da nakon konzumacije pričekate dva sata prije nego što podojite bebu.

Pričekajte s dojenjem nakon konzumacije

Stručnjaci se slažu da je pivo sigurno za dojilje, iako alkohol prolazi u majčino mlijeko, no rizici za dijete su minimalni ako dojilja popije jedno manje pivo na dan. Veće količine od toga nisu sigurne za dijete.

Preporučuje se da žena ne doji dva sata nakon konzumacije piva, a minimalno vrijeme je pola sata do sat vremena kad su razine alkohola u majčinom mlijeku najveće.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Pretjerivanje može imati ozbiljne posljedice

Ako se držite navedenih pravila prilikom konzumacije piva, ne postoji rizik za bebu no ako konzumirate veće količine od dozvoljene dnevne doze, raste rizik za razvojem smetnji kod djeteta. Alkohol može značajno utjecati na bebin razvoj, rast i cikluse spavanja. Beba može pokazivati i znakove uznemirenosti, pojačano plakati i gubiti na težini.

Veće količine alkohola mogu utjecati na mehanizam otpuštanja mlijeka koji se pod njegovim utjecajem smanjuje pa beba ne dobiva dovoljno mlijeka i može postati pothranjena.

Možda će vas zanimati

Najnovije