Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čašica alkohola dok dojite? Vrlo malo i uz ova dva savjeta

Dok se trudnicama alkohol nikako ne preporučuje, dojiljama je dozvoljeno popiti koji gutljaj, ali zaista minimalno

Božić, Nova Godina, Uskrs... povoda za zdravicu je na pretek. Samo da nam tu oko nas ne puzi jedna mala beba koja će za sat vremena tražiti prsa.

Ako dojite, bolje je ne piti. „Putem krvi alkohol dospijeva i u majčino mlijeko te je praktički iste koncentracije kao i u krvi“, objašnjava profesor Achim Woeckel direktor Sveučilišne bolnice za Žensko zdravlje u Wuerzburgu u Njemačkoj.

Jedna čaša čistog vina (0,2 l) sadržava 19 g čistog alkohola što znači otprilike 0,38 promila u krvi majke, ali i u mlijeku. Vrijednost promila ovisit će i o genima, starosti, težini majke te je li želudac pun ili prazan. Isto vrijedi i za razgradnju:“ Ne možemo pouzdano reći: nakon xy sati mlijeko će biti čisto od alkohola.“, govori profesor. U tom smislu izdajanje i bacanje tog mlijeka nije garancija da će sljedeće mlijeko biti čisto od alkohola.

Doduše ne dospijeva sav alkohol iz mlijeka u krv bebe, no i manja količina ima utjecaj:“Bebe spavaju kraće i nemirnije“, govori Woeckel, i dodaje:“Alkohol potiče majčine hormone koji smanjuju količinu mlijeka što može dovesti do problema s dojenjem.“„Doduše, pola čaše šampanjca neće imati nikakav učinak“, smatra Susanne Henzler, babica i savjetnica za dojenje iz Freiburga. Ona savjetuje da se, u slučaju da ipak želite popiti koji gutljaj, pridržavate sljedećih pravila:
  • Popijte što manje možete. Prednost dajte pićima s manje alkohola (pivo, radler, gemišt, bevanda).
  • Vrhunac apsorpcije alkohola dolazi pola sata nakon ispijanja, dakle, ako ste zaboravili podojiti dijete i popili ste malo alkohola, odmah ga podojite, pa ćete tako djetetu dati mlijeko s minimalnom dozom alkohola i razmak do sljedećeg dojenja bit će opet dva sata odnosno duži. Tako ćete dati tijelu dovoljno vremena da se oslobodi alkohola za sljedeće dojenje.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije