Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOJENJE SPREČAVA RAZNE INFEKCIJE: Dojene bebe imaju manji rizik od infekcija uha, pokazala istraživanja

Autor Sunčica Got

Dojenje bebu štiti od niza infekcija i bolesti.

 Dojenje na plaži.jpg Izvor: Shutterstock

Majčino mlijeko sadrži antitijela koja bebama pomažu u borbi s infekcijama, a istraživanja pokazuju da dojene bebe imaju manji rizik od nastanka infekcije uha. Isključivo dojenje prvih šest mjeseci i dojenje uz krutu hranu barem do godine dana utječe na smanjenje ove učestale infekcije, piše Baby Gooroo.

Oprezno s dudama varalicama

Što beba više doji, snažnija je zaštita od infekcije, no čak i povremeno dojenje ili kraći period dojenja može učiniti razliku u dječjem imunitetu.

Kako bi dijete dodatno zaštitili od infekcija uha, redovito mu perite ruke, posebno prije i poslije jela i za vrijeme zimskih viroza i prehlada. Smanjite korištenje duda varalica, posebno nakon šestog mjeseca bebina života.

 mama doji Izvor: Shutterstock

Hranjenje u pravilnoj poziciji

Držite dijete podalje od dima duhana jer se vjeruje da on povećava rizik od nastanka infekcija.
Ako bebu hranite bočicom, pažljivo je pozicionirajte u kutu od 45 stupnjeva i nikad bočicu ne naslanjajte na jastuk ili neku drugu podlogu već je pridržavajte rukom.

Hranjenje bebe koja leži nije poželjno budući da mlijeko može ući u Eustahijeve cijevi i tako gomilati bakterije ili viruse u srednjem uhu.
Stručnjaci savjetuju i redovno cijepljenje prema kalendaru cjepiva kako bi se bebu zaštitilo od težih bolesti, ali i od upala uha.

Možda će vas zanimati

Najnovije