Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE ČAČKAJTE PREVIŠE! Začepljene uši nikako ne pokušavajte riješiti štapićima

Ako vas smetaju djetetove 'prljave' uši, suzdržite se od pretjeranog čačkanja jer smola ima zaštitnu ulogu

 začepljenost ušiju kod djece Izvor: Shutterstock

Ljudski organ za sluh sastoji se od vanjskog, srednjeg unutarnjeg uha. Vanjsko uho čine uška te zvukovod, koji je obložen kožom i žlijezdama koje proizvode cerumen (smolu). Srednje uho je šupljina u kojoj se nalazi bubnjić i ispunjeno je zrakom. U bubnjištu su slušne koščice koje provode zvučni val s bubnjića u unutrašnje uho. S nosnim dijelom ždrijela srednje je uho povezano Eustahijevom cijevi.

Koja je uloga cerumena ili ušnog voska?

Cerumen ili ušni vosak je ekskret ceruminznih žlijezda u koži zvukovoda koji štiti uho. No često se razmišlja da je lučenje cerumena nešto loše pa kao da količina cerumena u uhu postane glavni pokazatelj higijene, a roditelj ga se hoće riješiti pošto-poto.

Jedini način na koji je dobro dirati djetetovo uho je nježno čišćenje mokrom maramicom, i to samo vanjskog, vidljivog cerumena iz ušne školjke jer uho posjeduje vlastiti, spontani mehanizam čišćenja. Vateni štapići u rukama laika više su štetni nego korisni jer dovode do začepljenja uha guranjem cerumena u dubinu zvukovoda, ozljede kože zvukovoda s posljedičnom upalom i jakim bolovima, kao i do moguće ozljede samog bubnjića.

A što ako zaostane voda u uhu nakon kupanja?

Neki pak strahuju da će se nešto dogoditi uđe li bebi voda u uho tijekom kupanja, što je potpuno neopravdano jer to samo po sebi nije nikakav problem. Kod zdravog uha i intaktnog bubnjića voda, koja kod kupanja ili ronjenja redovito ulazi u uho, nešto je potpuno normalno i bezopasno. Ako se nakon kupanja dijete žali na smetnju u ušima, najbolje je osušiti uši sušilom za kosu, a ne štapićima.

Kada se pojavi nagluhost i zujanje?

Ako se u djeteta pojave simptomi kao što su nagluhost, bol, zujanje u ušima ili osjećaj punoće u uhu, odvedite ga liječniku koji će mu pecijalnom svjetiljkom, u koju je ugrađeno i povećalo, pregledati slušni kanal i bubnjić

Navedeni simptomi često upućuju na to da se radi o ušnoj smoli ili cerumenu. Iz slušnoga kanala se s vremenom odljušte stanice epitela te se i one zalijepe na smolu, stvarajući čep koji može začepiti cijeli slušni kanal.

Smola je tamnožute do smeđe boje. Kad je liječnik dijagnosticira, potrebno ju je odstraniti. To se nikako ne smije raditi dječjim vatenim štapićima jer se njima može smolasti čep još dublje ugurati u uho i povrijediti bubnjić.

Cerumen je potrebno otopiti. Najbolji način je da se u uho ukapava vodikov peroksid ili parafinsko ulje. Time će se čep razmekšati, a potom ga se lako može isprati specijalnom ušnom štrcaljkom u otološkoj ambulanti. Katkad se čep može i potpuno otopiti tako da se smola u tekućem stanju spontano izlije iz zvukovoda.

Ako je dijete osjećalo zujanje u ušima, pritisak ili nagluhost, stanje će mu se poboljšati odmah nakon izlaska čepa iz zvukovoda.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije