Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolovi u uhu! Što poduzeti prije odlaska k liječniku

U vrijeme pandemije koronavirusa zaziremo od posjeta liječniku, no upala uha nije bezazlena, osobito kad su sasvim mala djeca u pitanju, pa se svakako preporučuje posjetiti pedijatra. No ponekad i savjeti naših baka zlata vrijede...

 bolovi u uhu

Uzrok upalama uha je gotovo uvijek prehlada. Naime, virusi hunjavice ne šire se samo na nosnu sluznicu, nego mogu dospjeti i do faringotimpanalne cijevi. Obje ”cijevi” nazivaju se još i Eustahijevim cijevima, a povezuju nosno-ždrijelnu šupljinu s lijevim i desnim srednjim uhom. Kroz njih zrak prolazi u bubnjište, a tlak u srednjem uhu izjednačuje se vanjskim tlakom. Začepi li se jedna od Eustahijevih cijevi, ovaj mehanizam više ne funkcionira i dolazi do - boli. Ako je dijete pretjerano nervozno. češće plače, ako se neprestano dira po uhu, masira ga i čupka; počinje jače plakati kad ga polegnete..., to mogu biti znaci upale uha.

Zašto mala djeca češće imaju problema s upalama uha? S jedne strane zato što njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen. S druge, pak, strane zato što su njihove Eustahijeve cijevi kraće i pliće nego u odraslih ljudi. To znači da uzročnici bolesti mogu lakše dospjeti iz nosno-ždrijelne šupljine u srednje uho. Od školske dobi ovaj se problem javlja znatno rjeđe.

Svi koji su ikada s malim djetetom došli kod pedijatra zbog upale uha, mogli su se uvjeriti da je najčešća terapija, posebice kad su u pitanju bebe i dojenčad, ona antibiotska. Lijek protiv bolova i kapi za nos također su jedno od rješenja, a u narodnoj medicini već godinama se primjenjuju i oblozi od crvenog luka. Za njih vam je potrebno: 1 crveni luk, veliki rupčić, ljepljiva traka, malo vate, povez za čelo i termofor ili nešto drugo gdje ćete oblog moći zagrijati. Luk sitno narežite, stavite ga na sredinu rupčića, pa složite paketić. Zatvorite ga ljepljivom trakom, zagrijte, stavite na uho, pokrijte vatom i učvrstite povezom za čelo. Ako bol ne posustaje, svakako se javite liječniku, jer će on pregledom bubnjića najbolje znati o čemu se radi. Bubnjić je kod upale uha izbočen prema van, žuto-crvene boje i mogu se vidjeti njegove tanke žilice. Nakupi li se u uhu previše sekreta i gnoja, bubnjić čak može puknuti. Tada kroz pukotinu u zvukovodu curi žućkasta, ponekad i krvava tekućina.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije