Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODABIR KVALITETNE BOČICE ZA BEBU: Evo na što sve trebate obratiti pozornost prilikom kupovine

Autor Jelena Pervan

Bočice dolaze u raznim veličinama, oblicima i materijalima. Znate li koja je najbolji izbor za vašu bebu?

 Beba pije bočicu.jpg Izvor: Shuterstock

Čak i ako odaberete isključivo dojiti, moguće je da će vam nekad zatrebati bočica ako se budete trebali izdajati i odvajati od djeteta. Na tržištu je dostupan niz bočica i lako se izgubiti u tolikoj ponudi, a odabir dobre bočice iznimno je važan. Je li pogodna za kombiniranje adaptiranog mlijeka i dojenja, ima li sve potrebne ventile i dodatke za smanjenje rizika od grčeva, kako se održava i koja veličina vam je potrebna? Postavite si ova pitanja prije kupovine bočice kako biste znali što točno trebate. Neka vam glavni kriterij svakako bude taj da bočica nema štetnih materijala i toksičnih kemikalija kao što su ftalati, BPA i PVC.


Plastična, staklena ili silikonska bočica?

Većina je bočica napravljena od plastike. Nisu previše skupe, lagane su i ne pucaju lako. Ipak, potrebno ih je mijenjati s vremena na vrijeme, posebno ako osjetite neobičan miris ili primijetite ogrebotine ili zamućenu boju.

Roditelji vole staklene bočice jer je staklo prirodan i netoksičan materijal, a može se prati u perilici suđa. Staklene boce ne treba mijenjati, mogu trajati godinama, ali njihova je mana što su teške, lako lomljive i skliske pri pranju. Kako biste tome doskočili, možete kupiti silikonski držač za dno bočice.

Silikonske su bočice sve popularnije, prvenstveno zbog svoje male težine, ali i nemogućnosti lomljenja, fleksibilnosti i prirodnog materijala. Zlatna su sredina za roditelje koji žele izbjeći plastiku, a staklo im je preteško. Ono što je važno da birate bočicu sa širokom bazom, kako se ne bi nagnula i prolila mlijeko dok ga pripremate.

 beba pije vodu Izvor: Shutterstock

Oblik i veličina bočice

Bočice dolaze u različitim oblicima. Standardna je boca ravna, visoka i uska. Široka je boca kraća i uglavnom ima sisače koji oponašaju oblik bradavice. Široke su boce lakše za održavanje i djetetu jednostavnije za držanje.
Nagnute su boce u kojima se mlijeko sakuplja na dnu. One mogu prevenirati preveliko gutanje zraka kod beba, a mana im je što se teže čiste. Postoje još i boce u obliku dojke koje su idealne za kombiniranje dojenja i hranjenja formulom.

Što se veličine tiče, postoje male i velike bočice. Male su namijenjene novorođenim bebama u prvih nekoliko mjeseci života, ali kako bebe rastu javlja se potreba za većom bocom.

Prije nego kupite malu bočicu, zapitajte se treba li vam zaista ili možete odmah kupiti i veliku bocu koja će trajati. Svakako provjerite veličinu i brzinu protoka sisača jer na većim je bočicama obično i veći sisač što neće odgovarati tako maloj bebi.

 Tata hrani bebu.jpg Izvor: Shutterstock

Sisači za bočice

Sisači su uglavnom rađeni od lateksa, silikona, a moguće je naći i sisače od prirodne gume. Sisači od lateksa su mekši, jeftiniji i fleksibilniji od silikonskih, no neka su djeca alergična na lateks koji ponekad može biti i toksičan. Silikonski su sisači napravljeni od kvalitetnog, medicinskog silikona. Čvršći su od lateksa i dulje traju. Potpuno su netoksični kao i gumeni sisači koji su fleksibilni i mekani.

Sisači mogu biti duguljasti i tanki, široki koji podsjećaju na dojku pa ih dojene bebe lakše prihvaćaju te ortodontski koji podržavaju zdrav oralni razvoj. Planirate li kombinirati dojenje i hranjenje na bocu, tada je odabir pravilnog sisača izuzetno važan

Tri su veličine sisača i one određuju koliko je jak protok tekućine kroz rupicu. Novorođenčad prema tome treba razinu 1, odnosno spori protok, kako dijete raste treba razinu dva, odnosno srednji protok te na kraju treću razinu i brzi protok. Ako kombinirate hranjenje na bocu s dojenjem, svakako birajte sisače sa sporijim protokom kako bi bilo najsličnije dojenju.

Možda će vas zanimati

Najnovije