Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početak dojenja i ispucale bradavice - Kako si pomoći?

Prvi dani čak i tjedni dojenja prepuni su nedoumica, ali najčešći problem je onaj s ispucalim bradavicama i bolnim ranicama na njima. Preko noći vaše bradavice postaju toliko često u upotrebi da rijetko koje ne pokleknu pred malim ...

 kako dojiti s ispucalim bradavicama

Najčešći uzrok ispucalih i bolnih bradavica je nepravilno postavljanje djeteta na prsa odnosno nepravilno zahvaćanje bradavice i areole dojke. Stoga je rješavanje upravo tih uzroka ujedno i prvi korak u rješavanju ovog, prije svega problema za majku, koji nerijetko bude uzrokom odustajanja od dojenja. Majke naprosto iz straha da nema pomoći za bol, posebice početnu kad se dijete spaja na prsa i počinje sisati, često odluče rasteretiti svoje bolne i ranjene bradavice i uzmu bočicu kao rješenje. No, savjet u ovakvoj situaciji, usprkos zaključku koji nam nalaže razum, jest nastaviti dojiti.

, Image: 1670895, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Gordon M. Grant / Alamy / Profimedia

Naravno dojenje treba nastaviti uz određene mjere zaštite bradavica te ispravljanje gore navedenih tehničkih problema oko postavljanja bebe na prsa. One predlažu:

  • koristite različite položaje dojenja kako biste mijenjali i položaje optrećenja bradavica.
  • topli oblozi, stavljani na dojku prije dojenja, proširuju mliječne kanale tako da mlijeko lakše teče i beba ne mora sisati tako intenzivno da bi došla do mlijeka. To će istovremeno štititi i bradavice!
  • ako u početku niste sigurni, neka primalja ili patronažna sestra pogleda podoj i vidi što ne radite dobro i što možete bolje učiniti.
  • zaštitite bradavice od nepotrebnog trenja. Zato ne nosite tvrde ili čipkaste grudnjake, već široke spavačice ili majice koje vam neće iritirati već ionako iziritirane bradavice.
  • nakon dojenja ne brišite bradavice, već ostavite mlijeko koje je na njima ostalo i posušite ih na zraku ili lagano višak pokupite tapkajući blazinicom.
  • nakon što se mlijeko osušilo, bradavicu namažite čistim lanolinom (masnoća dobivena iz ovčje vune). To tkivo čini podatnim, nećete imati velike i suhe kraste i znatno će vam ubrzati zacjeljivanje. Beba može slobodno sisati preko tog sloja masti jer je mast prirodna i bebi ne šteti.

Tekst: I.Š.

Foto: profimedia

Najnovije

Najpopularnije