Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz maminog iskustva: Praktične prednosti i mane adaptiranog mlijeka

Zbog čega je ovaj način prehrane djeteta lošiji od dojenja, ali i koje su dobre strane mliječne formule, otkrila je mama koja nije dojila drugo dijete. Pritom se ne osvrćemo na sastav mliječnih formula jer se one ne mogu usporediti ...

Učestalost

Na početku, bebe koje se hrane mliječnom formulom jedu svaka dva sata, ali iz mog iskustva, to se može ubrzo produljiti na svaka tri. U svakom slučaju, hranjenje svakako oduzima većinu dana kada imaš novorođenče, no s dojenjem je puno učestalije, a time i manja šansa za duljim spavanjem noću.

Probava

Beba koja se hrani adaptiranom formulom ima stolicu rjeđe od dojene bebe, barem iz mog iskustva, ali je problem što može biti u “komadićima”, što je prilično gadno. U mom slučaju bljuckanje nije bila česta pojava, ali opet, svaka beba je drugačija.

Cijena

Adaptirane formule su skupe. Da ne pričam o cijeni dodataka kao što su bočice, stalak za sušenje, posuda za putovanje, a ako želite, tu možete dodati i grijač za bočice. Rekla bih da to i nije baš povoljno.

Priprema

Odmjeravanje i pripremanje obroka je prava gnjavaža, osobito kada je beba gladna i nervozna. Više se ne mogu sjetiti koliko puta su mi se tresle ruke i preskakalo srce dok sam pripremala bočicu, a beba plače u pozadini. Pokušala sam razne metode da sebi olakšam ovaj proces, od pripremanja u ogromnu posudu, pa do ulijevanja u nekoliko bočica koje potom samo zagrijem. Postalo je jednostavnije, ali nikada nije lagano i bez nervoze. Također, ostaju mrlje na slinčeku i odjeći, tako da je puno preslatke odjeće uništeno na ovaj način.

, Image: 362887374, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Pozitivne strane 

Uvijek osjećam krivicu što ne dojim, čak iako znam da je formula dobar izbor i za mene i za bebu. Uz to, zaista uživam u hranjenju na ovaj način i ne brinem se da nisam dovoljno vezana za svoju bebu. Volim što i moj suprug ima mogućnost hranjenja djeteta, jednako kao i dadilja, baka ili djed. Osjećam se kao da sam mnogo brže vratila svoje tijelo u formu, u smislu da mogu jesti i piti što želim, a i bradavice mi nisu bolne cijelo vrijeme. Naravno, uvijek imam bebu u rukama, nije kao da imam prostora uživati dugo u vremenu za sebe.

I za kraj...

Nijedna beba i mama, kao i način prehrane, nisu isti - sve ima svoje prednosti i mane. S tim se ne moraju svi složiti, svatko ima svoje iskustvo i to je u redu. Zadnje što ikome treba dok brine o bebi da ga se na bilo koji način osuđuje i proziva. Tako da mame, opustite se i uživajte, ono što najviše odgovara vama i vašoj bebi, dovoljno je dobar izbor. Dajte najbolje što možete u uvjetima koje imate i svojim trenutnim kapacitetima.

Mini Electric Breast Pump, baby bottle and breast milk bag, Image: 312158951, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije