Učestalost

Na početku, bebe koje se hrane mliječnom formulom jedu svaka dva sata, ali iz mog iskustva, to se može ubrzo produljiti na svaka tri. U svakom slučaju, hranjenje svakako oduzima većinu dana kada imaš novorođenče, no s dojenjem je puno učestalije, a time i manja šansa za duljim spavanjem noću.

Probava

Beba koja se hrani adaptiranom formulom ima stolicu rjeđe od dojene bebe, barem iz mog iskustva, ali je problem što može biti u “komadićima”, što je prilično gadno. U mom slučaju bljuckanje nije bila česta pojava, ali opet, svaka beba je drugačija.

Cijena

Adaptirane formule su skupe. Da ne pričam o cijeni dodataka kao što su bočice, stalak za sušenje, posuda za putovanje, a ako želite, tu možete dodati i grijač za bočice. Rekla bih da to i nije baš povoljno.

Priprema

Odmjeravanje i pripremanje obroka je prava gnjavaža, osobito kada je beba gladna i nervozna. Više se ne mogu sjetiti koliko puta su mi se tresle ruke i preskakalo srce dok sam pripremala bočicu, a beba plače u pozadini. Pokušala sam razne metode da sebi olakšam ovaj proces, od pripremanja u ogromnu posudu, pa do ulijevanja u nekoliko bočica koje potom samo zagrijem. Postalo je jednostavnije, ali nikada nije lagano i bez nervoze. Također, ostaju mrlje na slinčeku i odjeći, tako da je puno preslatke odjeće uništeno na ovaj način.

iz-maminog-iskustva-prakticne-prednosti-i-mane-adaptiranog-mlijeka
, Image: 362887374, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Pozitivne strane 

Uvijek osjećam krivicu što ne dojim, čak iako znam da je formula dobar izbor i za mene i za bebu. Uz to, zaista uživam u hranjenju na ovaj način i ne brinem se da nisam dovoljno vezana za svoju bebu. Volim što i moj suprug ima mogućnost hranjenja djeteta, jednako kao i dadilja, baka ili djed. Osjećam se kao da sam mnogo brže vratila svoje tijelo u formu, u smislu da mogu jesti i piti što želim, a i bradavice mi nisu bolne cijelo vrijeme. Naravno, uvijek imam bebu u rukama, nije kao da imam prostora uživati dugo u vremenu za sebe.

I za kraj...

Nijedna beba i mama, kao i način prehrane, nisu isti - sve ima svoje prednosti i mane. S tim se ne moraju svi složiti, svatko ima svoje iskustvo i to je u redu. Zadnje što ikome treba dok brine o bebi da ga se na bilo koji način osuđuje i proziva. Tako da mame, opustite se i uživajte, ono što najviše odgovara vama i vašoj bebi, dovoljno je dobar izbor. Dajte najbolje što možete u uvjetima koje imate i svojim trenutnim kapacitetima.

iz-maminog-iskustva-prakticne-prednosti-i-mane-adaptiranog-mlijeka
Mini Electric Breast Pump, baby bottle and breast milk bag, Image: 312158951, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: yumama.com

Foto: Profimedia