Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A kako je dječja koža znatno osjetljivija od kože odraslih, upravo je na roditeljima najveća odgovornost da im pruže najkvalitetniju ...

Poznato je kako mala djeca, a posebno novorođenčad imaju tanju i osjetljiviju kožu od odraslih osoba te stoga i podložniju raznim vanjskim štetnim djelovanjima. Upravo je na roditeljima najveća odgovornost da im osiguraju najbolju i najkvalitetniju njegu, a kada je riječ o suncu onda i najsigurniju zaštitu! Alarmatna upozorenja o štetnosti sunčeva zračenja posebno vrijede upravo za djecu – stoga najčešće upozorenje o izbjegavanju direktnog izlaganja na suncu, osobito u vremenu od 10 do 17 sati kada je ono najintenzivnije, nije i jedino. Naime, treba znati da je najosjetljivija koža novorođenčadi u prva četiri tjedna života, zatim koža dojenčadi do jedne godine starosti te koža male djece do tri godine. Žlijezde lojnice koje su prisutne u koži djeteta nalaze se u dugoj fazi mirovanja sve do puberteta te je stoga koža u dječjoj dobi relativno suha. Kako u tom razdoblju još nije uspostavljeno niti lučenje znoja kao u odrasloj dobi – potrebno ju je dodatno tretirati s posebnom pažnjom!

Koliko god je sunce potrebno u razvoju djece zbog produkcije D vitamina, potrebno mu je vrlo oprezno pristupiti s obzirom na štetne UVA i UVB zrake. Nježnu dječju kožu najčešće štitimo pripravcima za zaštitu u obliku krema i mlijeka. Takvi proizvodi trebaju sadržavati lagana neutralna ulja koja dodatno hidratiziraju kožu(npr. sezamovo i bademovo ulje) te ulja sa prirodnim UV filterima kao što su maslinovo ulje i kakao maslac. Kao UV filteri koji omogućuju zaštitu i određeni SP faktor najčešće se upotrebljavaju fizički (anorganski) filteri titan dioksid ili cink oksid, ali i kemijski (organski) filteri. Treba naglasiti da fizički filteri (kao spomenuti minerali) ne štite kožu od cijelog spektra štetnog zračenja, nego samo raspršuju i odbijaju zrake sunca, dok kemijski filteri apsorbiraju UV zračenje – stoga je kombinacija ovih dviju tipova filtera u proizvodima bolja garancija učinkovitosti.

Stoga obratite pažnju na to da odaberete proizvod za sunčanje koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja, da ne isušuje nježnu kožu i da se lako razmazuje. Važno je da se nanosi u dovoljnoj količini, a mazanje ponavlja svakih nekoliko sati ako dijete duže boravi u prirodi. Nakon kupanja ili brisanja ručnikom poželjno je ponovo nanijeti preparat za zaštitu kože! Isto tako, treba istaknuti da se ne preporučuje predug boravak na suncu iako koristite proizvod za sunčanje. Također se novorođenčad i mala djeca ne smiju direktno izlagati suncu jer prekomjerno sunčanje ozbiljno ugrožava zdravlje. To su naputci koji se i po regulativi EU-a obavezno moraju isticati na proizvodima namijenjenima za zaštitu od sunca.

Kod upotrebe bilo kojeg proizvoda za njegu ili zaštitu dječje kože, pogotovo kod djece koja su sklona alergijama, savjetuje se napraviti probno testiranje! Prvo namažite tanki sloj kozmetičkog proizvoda na podlakticu djetetove ruke pa pričekajte desetak minuta da vidite ima li znakova peckanja, svrbeža ili neke druge alergijske reakcije. Na taj način ćete izbjeći sumnju u moguće alergene ili neželjene reakcije osjetljive dječje kože.

Pri odabiru preparata za zaštitu osjetljive dječje kože od sunca, posebnu pažnju obratite na deklaracije proizvoda. Vjerujemo da svi roditelji žele svojoj djeci pružiti najbolju i najkvalitetniju njegu i zaštitu! Birajte stoga preparate koji sadrže lagana neutralna ulja kao što su sezamovo, bademovo i maslinovo te kakao maslac. Osim što štite kožu od cijelog spektra štetnih UV zraka, takvi proizvodi i hidratiziraju nježnu dječju kožu!

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije