Bebe znaju iznenaditi roditelje naglim trzajem ili padom, a to se obično događa u situaciji: "Samo sam se na trenutak okrenula da nešto uzmem." Slijedi snažan plač djeteta, a potom i majke – što, naravno, nije dobro. Većina začuđenih roditelja odmah pomisli na lomljenje kostiju lubanje i teške ozljede mozga. Srećom, to se događa iznimno rijetko. Većina beba prođe bez ozbiljnih posljedica pada, ali pojasnimo da...

Koja je kritična visina za pad djeteta?

Možemo reći da NEMA sigurne visine za pad pa je najbolje ne pasti. No, trebamo razlikovati dvije važne „visinske“ situacije: pad s male visine, tj. s običnog kreveta u kojem je beba presavijena (obično 40 do 60 centimetara od poda) i pad s veće visine, više od jednog metra.

Srećom, padovi s veće visine su iznimno rijetki, vjerojatno zato što su roditelji daleko oprezniji kada povijaju bebu na višoj visini.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah glasno zaplače – žali se da je na podu, a prvih deset minuta nakon pada plače i uzrujana. To je sasvim uobičajeno, jer ju je zabolio pad, ali je i uplašena zbog neočekivane i neugodne promjene položaja. Čak i ako se mama i tata uplaše i zaplaču u zboru s djetetom – nastaje velika, obično nepotrebna panika. Već nakon desetak minuta većina beba postaje živahna, dobro raspoložena i normalno se ponaša pa nema razloga za brigu.

Što napraviti kada beba padne s kreveta
Shutterstock 

Što roditelji trebaju učiniti ako beba padne?

1. Lagano i bez panike podignite bebu s poda i zagrlite je tako da joj glava bude lagano nagnuta prema naprijed. To će spriječiti aspiraciju ("usisavanje") sadržaja želuca u dišne ​​putove u slučaju povraćanja.

2. Zatim se beba treba okrenuti prema njemu i pažljivo pogledati ima li ozljeda ili krvarenja na glavi, usnama ili ustima. Ne treba pritiskati i "pipati" glavu u potrazi za slomljenim kostima (ovo je potpuno besmisleno).

3. Nemojte svojoj bebi davati hranu ili piće najmanje dvadeset minuta. Za to vrijeme igrajte se s njom, pokušajte je natjerati da zaboravi na traumu kroz koju je prošla.

4. Ako se beba nakon 20 do 30 minuta ponaša kao da se ništa nije dogodilo, treba joj dati da jede, a ako želi spavati neka se slobodno odmori.

Što se može ozlijediti pri padu?

Obično glava, što je sasvim logično, jer je to najteži dio tijela. S druge strane, bebe padaju iz ležećeg položaja, bez refleksno posezanja za podom, tako da se glavica jednostavno proteže i “udara” o pod. Ponekad se nakon nekoliko minuta može vidjeti "izbočina" - koja je, zapravo, bezopasnihematom (izljev male količine krvi ispod površine kosti na mjestu udarca). Kosti bebine glave izrazito su elastične, pa su teže ozljede kostiju iznimno rijetke.

Čelo ili potiljak obično su oštećeni, a manje je vjerojatno da će bebe pasti na lice ili “bok”. Nema bitne razlike u nastanku mogućih posljedica.