Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mliječni zubi ne popunjavaju samo prazninu dok ne izrastu trajni zubi!

Iako ispadaju i na njihovo mjesto dolaze oni trajni, mliječni zubi imaju svoju ulogu u dječjem organizmu. Evo nekih zanimljivosti o dječjim zubićima

 mliječni zubi

Djeca su doista posebna mala bića. Oči su im ispunjene čuđenjem, mozak šarenom maštom, trbuščići čežnjom za slasnim zalogajima, a usta smiješnim riječima i slatkim zubićima.

Sjećate li se kako je vaša beba preslatko izgledala kad su se pojavila ta dva prednja zuba? Uskoro, je uslijedio puni osmijeh, a s njim i razlog  za brigu o tim malim ‘biserićima’.

Pojava mliječnih zubi kod roditelja izaziva i pitanje: zahtijevaju li doista posebnu njegu? Uostalom, ne popunjavaju li oni samo mjesta dok se ne pojave trajni zubi?

Odgovorit ćemo na to pitanje ovom nevjerojatnom, ali malo poznatom činjenicom: zdravlje mliječnih zuba vaše bebe postavlja temelje za jake trajne zube. Stoga, važno je da mliječni zubi  dobiju posebnu njegu!

Po čemu su mliječni zubi jedinstveni?

Iako može izgledati kao da se vaša beba rodila bez zuba, mliječni zubi se skrivaju u zubnom mesu, čekajući izlazak.

Vaše će dijete dobiti mliječne zube u dobi od 6 mjeseci do 3 godine, a izgubit će ih u dobi od 6 do 12 godina.

Korijeni mliječnih zuba tanji su i manji, što im omogućuje lako ispadanje kad trajni zubi postanu spremni za nicanje.

U usporedbi s trajnim zubima odraslih, mliječni zubi imaju tanju i mekšu caklinu pa izgledaju bjelji i prozirniji.

Karijes se brže širi na mliječnim zubićima zbog tanje cakline i veće pulpne komore (područje zuba koje sadrži živce i krvne žile).

Djeca s karijesom na mliječnim zubima imaju tri puta veću vjerojatnost da će karijes razviti i  trajnim zubima.

Zašto je važno brinuti se o mliječnim zubima?

Postoji nekoliko razloga zašto mliječnim zubima treba posebna pažnja i njega.

1. Zdravi zubi važni su za unos hranjivih tvari.

Ako zubi imaju karijes, klimavi su i bolni. S njima se ne može pravilno jesti i žvakati, što može dovesti do pothranjenosti, odnosno nedostatka hranjivih tvari, a to nikako nije dobro za dijete u razvoju.

2. Mliječni zubi su čuvari trajnih zuba.

Jedna od najvažnijih funkcija mliječnih zuba je da čuvaju mjesta trajnim zubima koji se formiraju ispod njih. Međutim, ako mliječni zub ima šupljinu ili infekciju, te prerano ispadne, susjedni mliječni zubi mogli bi ući u njegov prostor, blokirajući tako ispravan rast stalnog zuba. Na kraju, to dovodi do neravnih zuba i do niza drugih problema.

Najbolji način za sprečavanje oralnih problema je naučiti djete da pere zube barem dva puta dnevno. Mudro je započeti čišćenje od prvog zuba pravom vrstom zubne paste.

3. Zdravi mliječni zubi važni su za zdrave trajne zube.

Baš kao što mliječni zubi određuju ispravan rast trajnih zuba, oni su pokazatelj djetetova zdravlja i razvoja.

4. Zdravi zubi jačaju samopouzdanje.

Djeca se neprestano smiju, hihoću. Iako je odraslima zabavno vidjeti nasmijanu krezubu djecu, njihovim vršnjacima bit će to povod za zadrkivanje, što pak može dovesti do niskog samopouzdanja i utjecati na školski uspjeh i društvene vještine.

5. Mliječni zubi utječu na razvoj govora.

Zdravi, ispravni mliječni zubi poboljšavaju izgovor riječi i razvoj jezika, dok nepravilno poravnati ili bolni zubi mogu dovesti do iskrivljenoga govora ili šuškanja.

Briga o mliječnim zubima vašeg djeteta ne mora biti složen posao. Održavajte dnevnu rutinu pranja i čišćenja zubnim koncem i koristite proizvode namijenjene njezi nježnih dječjih zubi.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije