Rotavirus je čest uzrok gastroenteritisa, koji se često naziva i želučana gripa, riječ je o virusu koji napada želudac i crijeva. Uzrokuje povraćanje i proljev, posebno kod beba i male djece. Infekcije su česte tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, posebno u dječjim kolektivima. 

Znakovi i simptomi rotavirusa su vrućica, mučnina i povraćanje, grčevi u trbuhu, česti, vodenasti proljev. Uz crijevne mogu se pojaviti i respiratorni problemi, kao što su kašalj i curenje iz nosa. Međutim, kao i kod svih virusa, neke rotavirusne infekcije uzrokuju malo ili nimalo simptoma, osobito u odraslih.
Ponekad je kod djece proljev toliko jak da može prouzročiti dehidraciju, što je izuzetno opasno, a uobičajeni znakovi dehidracije su žeđ, umor, nervoza, vrtoglavica, suha usta i jezik te rijetko mokrenje.

Koliko je rotavirus zarazan?

Virus se nalazi u stolici (izmetu) zaraženih ljudi i lako se širi. Djeca se mogu zaraziti stavljanjem prstiju u usta nakon dodirivanja kontaminirane površine. Obično se to često događa kada ne peru ruke, osobito prije jela i nakon korištenja WC-a.

Djeca se također mogu razboljeti ako jedu hranu ili piju vodu u kojoj se nalazi virus i zato je vrlo važno da osoba koja priprema hranu redovito pere ruke.

Kako se dijagnosticira rotavirus?

Liječnici obično mogu utvrditi ima li netko želučanu gripu po simptomima i nisu potrebni nikakvi testovi. Ako je dijete jako bolesno ili ima krv ili sluz u stolici, može se napraviti analiza stolice kako bi se provjerilo ima li uz rotavirus i drugih klica koje uzrokuju proljev. Liječnik može naručiti analizu urina ili analizu krvi kako bi provjerio stanje organizma i je li došlo do dehidracije.

Kako se liječi rotavirus?

U slučaju dehidracije, bebe i mala djeca će možda trebati bolničko liječenje i infuziju kako bi se razina tjelesnih tekućina i soli vratile na normalu. Većina starije djece može se liječiti kod kuće.

Kod kuće?

  • Djeca s proljevom, koja ne povraćaju, mogu nastaviti jesti i piti kao i obično, ako im to odgovara. Trebali bi piti puno tekućine kako bi spriječili dehidraciju. Djeca s blagom dehidracijom trebaju:
  • Često piti male količine otopine za oralnu rehidraciju. Rehidromiks otopina ima pravu količinu šećera i soli za pomoć pri dehidraciji. Možete je kupiti u ljekarnama bez recepta.
  • Izbjegavajte voćne sokove, gazirana i energetska pića jer mogu pogoršati proljev.
  • Sve dok beba ne povraća često, nastavite dojiti ili davati adaptirano mlijeko.
  • Kada se dijete počne osjećati bolje, smanjite mu unos otopine za oralnu rehidraciju, a povećajte unos uobičajene hrane i pića.
  • Bez preporuke liječnika, nemojte djetetu davati lijekove protiv povraćanja ili proljeva.
shutterstock_258151634.jpg
Shutterstock 

Može li se rotavirus spriječiti?

Dobro i često pranje ruku, posebno nakon korištenja wc-a i prije jela, najbolji je način za sprječavanje infekcije rotavirusom. Djeca s rotavirusom trebala bi ostati kod kuće dok probavne smetnje ne prestanu.

Ako sumnjate da je dijete u opasnosti od dehidracije, nazovite liječnika. Također ako dijete osjeća vrtoglavicu, pospano je, ima visoku temperaturu, prisutna je krv u stolici ili povraća duže od 24 sata, ili se proljev ne 'povlači' ni nakon nekoliko dana.