Kao roditelji, čitavo vrijeme brinemo o zdravlju i dobrobiti naše djece. Izbor koji je sve kontroverzniji je hoćete li ili ne obrezati dječake nakon rođenja. Neki ne žele ni čuti o obrezivanju svojh sinova, a drugi traže savjete kako postupati s bebom nakon obrezanja. Za one koji žele znati prednosti i nedostatke obrezanja, pronašli smo mišljenja stručnjaka na tu temu.

Čemu uopće obrezanje?

Prvo, obrezivanje novorođenčeta je postupak kojim se nekoliko dana nakon rođenja kirurški uklanja kožica, koža koja prekriva vrh bebina penisa. Iako je obrezanje moguće obaviti i kasnije, ono postaje malo kompliciranije.

Bez obzira na to što ova praksa datira još iz starog Egipta i vjerojatno je nastala zbog higijenskih i vjerskih razloga Iako se obrezivanje smanjuje posljednjih trideset godina, za mnoge obitelji, posebno za one u židovskoj i muslimanskoj vjeroispovijesti, ono je uobičajna praksa. No što kad obrezivanje nema veze niti s kulturom niti s vjerskom tradicijom, nego se roditelji vode zdravstvenim prednostima u koje vjeruju. Stoga, što o obrezivanju kaže medicinska struka?

beba u rukama
dmitrii simakov / Alamy / Alamy / Profimedia 

Koje su prednosti obrezivanja?

Kao i sve stvari u životu, obrezanje ima puno prednosti i nedostataka i odluku ne treba olako donijeti. Mnogi roditelji navode zdravstvene prednosti obrezanja koje su vodeći čimbenik u njihovu izboru.

Prema izvješću Američke akademije za pedijatriju iz 2012. godine, postoje potencijalne medicinske prednosti obrezivanja. Međutim, iako se tvrdi da su prednosti obrezivanja veće od rizika, organizacija u konačnici potiče roditelje da donose vlastite odluke na temelju svojih obiteljskih vrijednosti, religije i kulture.

Smanjeni rizik od infekcija mokraćnog sustava

U usporedbi s neobrezanim dječacima, postoje neki dokazi da obrezani dječaci imaju manju pojavu ozbiljnih infekcija urinarnog sustava tijekom prve godine života. Ako se ne liječi, infekcija može bakterije dovesti u krvotok ili uzrokovati oštećenje bubrega. Međutim, dječaci su ionako već pod niskim rizikom od urinarnih infekcija, tako da, što se toga tiče, od obrezanja i nema neke veće koristi.

tata i beba
Oleksandr Lypa / Alamy / Alamy / Profimedia 

Manje slučajeva spolno-prenosivih infekcija

Klinička ispitivanja ukazuju na to da muško obrezivanje može smanjiti muški rizik od infekcije HIV-om za 50% do 60% tijekom spolnog odnosa s partnericama zaraženim HIV-om. Osim toga, u usporedbi s neobrezanim muškarcima, u kliničkim ispitivanjima pokazalo manje vjerojatnim da će obrezani muškarci dobiti sljedeće infekcije

  • sifilis (40%)
  • genitalna ulkusna bolest (48%)
  • genitalni herpes (28% do 45%)
  • visokorizični sojevi humanog papiloma virusa (HPV) povezani s rakom (24% do 47%)

Naravno, napominjemo, obrezani ili ne, korištenje kondoma najvažniji je dio prevencije spolno prenosivih bolesti. Osim toga, zbog kožice, neobrezani tinejdžeri i mlade odrasle osobe imaju manju vjerojatnost da će primijetiti zarazu ili spolnu bolest.

Prevencija od raka penisa i drugih problema vezanih uz kožicu

Budući da se rak penisa javlja samo u kožici, uklanjanje kožice može pružiti određenu zaštitu (iako je ovaj rak vrlo rijedak). Osim toga, zbog nedostatka kožice, neće biti rizika od razvoja infekcija prepucija ili fimoze, rijetkog stanja u kojem se kožica ne može prevući.

Koji su nedostaci obrezanja?

S obzirom na to da obrezanje dojenčadi ima neke medicinske prednosti, zašto ima toliko protivnika ovoga zahvata?

Prepucij ima važnu ulogu za zdravlje

Penis u svom prirodnom stanju ima kožicu i stoga bi trebao ostati takav osim ako postoje neke neke medicinske indikacije. 

Zaštita glavića

  • Omogućava 'klizanje' tijekom spolnog odnosa.
  • Osigurava funkcionalnost imunološkog sustava zahvaljujući imunološkim stanicama u unutarnjem sloju sluznice.
  • Uobičajeno pitanje je: 'Utječe li obrezivanje na seksualni užitak?' Neki kažu da. Dok neki stručnjaci smatraju da neobrezani i obrezani penis djeluju na isti način, samo da izgledaju drugačije i da nema razlike kad je riječ o užitku, neki smatraju da neobrezanim muškarcima seks može biti senzualniji jer će s kožicom imati sve živce i kožu za ekstenziju, kretanje i zaštitu glavića.

Postupak je trajan

Drugi razlozi zbog kojih roditelji odlučuju reći 'Ne' zahvatu je taj što je obrezivanje trajno i ne postoji način da se kožica obnovi. Ne možete učiniti ništa ako dijete jednog dana poželi da to nije učinjeno. No ako bude željelo, može se odlučiti za obrezivanje kad odraste.