Kyle Myers, sociologinja i autorica knjige “Raising Them: Our Adventure in Gender Creative Paternting”, prije četiri je godine postala majka, a ona i suprug Brent odlučili su odgajati neutralno rodno dijete, dali su mu ime Zoomer i nisu otkrivali njegov spol ljudima koji to nisu trebali znati.

Otvorili su čak i svoj blog, gdje detaljno opisuju svoje iskustvo odgoja na način da oni kao roditelji ne odgajaju svoje dijete prema biološkom spolu, nego mu dopuštaju da samo spoznaje svoju spolnost, bira igračke kojima se želi igrati, boje koje voli nositi i ne obraćaju mu se rodno neutralnim zamjenicama.

Da bismo uopće razumjeli razliku između značenja pojmova "spol" i "rod", donosimo objašnjenje psihologinje Stele Krotin: "Spol je biološka kategorija određena kromosomskom strukturom, spolovilom i fizičkim karakteristikama koje vežemo za izgled muškaraca i žena. Rod se odnosi na osobni doživljaj pojedinca o pripadnosti određenom spolu. Uobičajeno je da su spol i rod podudarni, no kod transrodnih osoba biološki spol nije u skladu s rodom s kojim se one poistovjećuju. Npr. osoba koja je ženskog spola može se osjećati kao muškarac, tj. imati muški rodni identitet.

Osjećaj nezadovoljstva koji proizlazi iz neusklađenosti spola i roda naziva se rodna disforija. Transrodne osobe često još u djetinjstvu osjećaju da se njihov rodni identitet ne slaže s njihovim biološkim spolom. Nerijetko navode da se osjećaju kao da su rođene "u krivom tijelu" te imaju želju promijeniti svoj izgled da bi se više slagao s rodom s kojim se identificiraju. Osim toga, mogu osjećati strah, sram i neugodu vezano za dijeljenje tih osjećaja s drugima. Iz tog je razloga važno djetetu omogućiti sigurnu okolinu u kojoj je spremno povjeriti se odrasloj osobi kojoj vjeruje i koja bi mu mogla pomoći da dobije ono što osjeća ispravnim za sebe i što mu je potrebno."

Kyle, koja se tijekom svoje profesionalne karijere bavila pitanjem ravnopravnosti manjina i diskriminacijom transrodnih i homoseksualnih osoba, i njezin suprug Brent stoga su Zoomera krenuli odgajati na potpuno drukčiji način, a za Time američka je sociologinja izjavila: “Primijetila sam kako rodne nejednakosti započinju još u djetinjstvu. Kako djevojčice obavljaju više zadataka od dječaka i pritom nisu nagrađene niti pohvaljene kao oni. Kako dječake ne ohrabruju da se igraju lutkama. Kako ‘queer’ i ‘trans’ mlade ljude roditelji izbacuju iz domova. Jednostavno, željela sam dokazati kako rodno kreativno roditeljstvo donosi pozitivne rezultate i svome djetetu dati izbor i spoznaju da ga prihvaćamo što god da odabere.”

View this post on Instagram

A post shared by Raising Zoomer (@raisingzoomer)

Ovaj par ne oblači svoje dijete u kričavo ružičaste boje, ne ‘guraju’ mu autiće, barbike niti roza kućice u ruke, samo mu daju mogućnost izbora, da odabere ono što želi. Zoomer prolazi faze u odrastanju i razumijevanju sebe, nekad se radije igra ‘ženskim’ igračkama, nekad ‘muškim’ igračkama, a ponekad je oboje u igri jednako zastupljeno. Zoomeru je u jednom razdoblju djetinjstva omiljena boja bila roza pa narančasta, a potom plava. Jednom bi izabrao autić za igračku, a drugi put Minnie Mouse.

Mnogi su kritizirali Kyle i Brenta kako će takav način odgoja samo zbuniti Zoomera, ali Kyle na to kaže: “Učili smo Zoomera o njegovu tijelu bez korištenja muško-ženskih etiketa, čak se pokazalo da puno bolje razumije što je rod, a što spol nego neki odrasli.”

Objasnila je i kako Zoomer razumije da neke djevojke imaju penis, a neki dječaci vulve. Također zna da neka djeca imaju vulve i testise. Jasno mu je i da neki očevi mogu zatrudnjeti.

Nakon što je navršio četiri godine, Zoomer se počeo izjašnjavati o svome rodu kao dječak, a Kyle i Brent opisuju svoj odgoj kao uzbudljivo putovanje tijekom kojega su otkrili i puno toga o sebi kao osobama i roditeljima.

“Odlučila sam svome djetetu dati vrijedan poklon, dar da ne gleda niti procjenjuje ljude prema spolu, seksualnosti niti rodnosti. Dar da može razumjeti spolnost kao kompleksnu, prekrasnu i samoodređujuću.”

Tekst: S. M.

Foto: Instagram