Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Escherichia coli: Bakterija koja najčešće 'napada' žene i najmlađe, a kod djece su simptomi nalik crijevnoj virozi

Infekcija mokraćnog sustava uzrokovana bakterijom E. coli jedan je od najčešćih uzroka posjete liječničkim ambulantama, pogotovo žena. Odgovore na nejasnoće vezane uz infekcije nastale ovom bakterijom potražili smo kod stručnjaka ...

 urinarne infekcije

Bakterija Escherichia coli nalazi se u probavnom sustavu svakog čovjeka, a dospije li u mokraćni sustav, tada nastaje infekcija kojoj su češće podložne žene.

E. coli je bakterija štapićastog oblika, postoji nekoliko podtipova ove bakterije koji mogu izazvati različite infekcije, no većina podvrsta ove bakterije je bezopasno. Osim urinarnih infekcija, ova bakterija može uzrokovati i proljev, sepsu, upalu pluća i meningitis.

Koji su rizični čimbenici i simptomi urinarnih infekcija?

Većina urinarnih infekcija (infekcija mokraćnog sustava) uzrokovano je upravo bakterijom uropatogenom podvrstom  E. coli (njih čak 80%). Urinarna infekcija može zahvatiti gornji ili donji mokraćni sustav. Infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava su uretritis (infekcija mokraćne cijevi) i cistitis (infekcija mjehura). Ove infekcije češće su od onih u  gornjem dijelu mokraćnog sustava - pijelonefritisa (infekcija bubrega). Prisutnost bakterija u urinu bez simptoma infekcije mokraćnog sustava nazivamo asimptomatska bakteriurija. Infekcije mokraćnog sustava češće se javljaju u žena jer one imaju kraću mokraćnu cijev koja je bliže analnom otvoru (zbog čega E. coli iz stolice lakše dospije do mokraćne cijevi) od one u muškaraca što olakšava prodor bakterija u mjehur. Osim ženskog spola rizični čimbenici za infekciju mokraćnog sustava su:

Simptomi infekcije gornjeg mokraćnog sustava su: vrućica, zimica i tresavica, bol u donjem dijelu leđa, mučnina i povraćanje te učestalo mokrenje.

Simptomi infekcije donjeg mokraćnog sustava su: učestalo i bolno mokrenje, često mokrenje noću i zamućeni urin neugodnog mirisa. Važno je napomenuti da se svi navedeni simptomi javljaju iznenada i u jakom intenzitetu.

Kako se dijagnosticira infekcija mokraćnog sustava?

Ako vaš liječnik na temelju simptoma posumnja da imate urinarnu infekciju, najčešće će učiniti takozvanu dipstick pretragu urina, odnosno, pretragu urina trakicom. Ovom pretragom moguće je brzo i jednostavno dijagnosticirati nekompliciranu mokraćnu infekciju. Liječnik će vas zamoliti da donesete uzorak urina u koji će uroniti trakicu i gledajući promjenu boje za određene parametre (leukociti, eritrociti i nitrati) razlučiti radi li se o infekciji.  Osim test-trakicom, urinarnu infekciju možemo dijagnosticirati i urinokulturom (izolacijom bakterija iz urina), no ona se koristi za dijagnostiku teških urinarnih infekcija i infekcija mokraćnog sustava kod trudnica, dijabetičara, kao i onih pacijenata s ponavljajućim infekcijama.

Kako pravilno prikupiti uzorak mokraće?

Uzorak mokraće prikuplja se u sterilnu posudicu. Najpogodniji je prvi jutarnji urin. Prije prikupljanja uzorka potrebno je spolovilo očistiti. Zatim u sterilnu posudicu prikupite srednji mlaz (prvi mlaz urina ispustite u toalet jer se njime ispiru bakterije iz mokraćne cijevi) te zatvorite posudicu i što prije odnesite u laboratorij.

Infekcije mokraćnog sustava kod djece

Mokraćne infekcije česte su kod djece, a najčešći uzročnik također je E. coli. U novorođenačkoj i dojenačkoj dobi uglavnom nastaju kao posljedica anomalija mokraćnog sustava od kojih je najčešći vezikoureteralni refluks (vraćanje mokraće iz mjehura u mokraćovod zbog prekratkog ušća mokraćovoda). Što je dijete mlađe, simptomi su nespecifični. Novorođenče i dojenče može odbijati hranu, imati visoku tjelesnu temperaturu, neutješno plakati ili biti neuobičajeno pospano. Djeca mlađa od 3 godine često imaju simptome nalik crijevnoj virozi.

 trudnica i dijete

Trudnice i infekcija E. coli

Urinarne infekcije u trudnoći česta su pojava. Većina urinarnih infekcija u trudnoći uzrokovana je bakterijom E. coli. Tijekom trudnoće povećava se mokraćni mjehur i šire mokraćovodi, prisutna je veća razina šećera (glukoze) u urinu, a oslabljeni mehanizmi obrane od bakterija. Sve navedeno pogoduje nastanku urinarnih infekcija. Mokraćne infekcije nose rizik za komplikacije poput sepse i upale pluća, prijevremenog porođaja, niske porođajne mase novorođenčeta. Stoga, potrebno je svaku urinarnu infekciju u trudnoći, uključujući asimptomatsku bakteriuriju, liječiti.

Kako se liječiti?

Infekcija urinarnog sustava uzrokovana E. coli liječi se antibioticima. Uz antibiotik, važno je piti velike količine tekućine (voda ili nezaslađeni čajevi) koja potiče mokrenje i time ispire bakterije, a najkorisniji su uvin čaj ili čaj od brusnice.

Kako prevenirati?

Mokraćne infekcije možete spriječiti pridržavajući se sljedećih savjeta:

  1. Nemojte zadržavati mokraću, već otiđite na toalet odmah kada osjetite potrebu za mokrenjem.
  2. Pijte barem 1.5 l tekućine dnevno.
  3. Uvijek ispraznite mjehur do kraja prilikom mokrenja.
  4. Između kupanja u kadi i tuširanja izaberite tuširanje. Kupanje u kadi dovodi do zadržavanja vode u mokraćnoj cijevi što pogoduje razvoju infekcija.
  5. Izbjegavajte korištenje agresivnih šampona na intimnom području.
  6. Tijekom menstruacije redovito mijenjajte uloške i tampone.
  7. Nakon mokrenja, uvijek se brišite od naprijed prema straga kako biste spriječili prijenos bakterija s područja anusa na mokraćnu cijev.
  8. Pomokrite se nakon spolnog odnosa.
  9. Pravilnom prehranom povećajte unos vitamina C.

Zaključno, urinarne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijom E. coli. Određene skupine poput žena, trudnica, dijabetičara i djece s anatomskim anomalijama imaju veći rizik za razvoj infekcija mokraćnog sustava. Pravilnom higijenom moguće je spriječiti njihov nastanak.

Tekst: stručni tim Poliklinike Mazalin

Foto: Shutterstock

Najnovije