Bez obzira na to jeste li uvjereni prije poroda u to da ćete dojiti ili ne, velika je vjerojatnost da ćete u u opremu za novorođenče spremiti i bočicu. Jer, sve mame nabave bočice da budu pri ruci, makar i za svaki slučaj. No, iako zvuči kao idealna varijanta koja će pokriti svaku situaciju, prsa i bočica na neki se način ‘tuku’ I treba ih znati kombinirati.

Kada se preporučuje kombinacija bočice i dojenja?

• Kad se beba usprkos čestim podojima ne može dovoljno najesti, tada joj dajte bočicu. No, to svakako ne znači da ne možete više dojiti ili da trebate prestati dojiti.

• Kad planirate brz povratak na posao.

• Ako će tata biti više uključen u hranjenje djeteta.

• Ako želite više fleksibilnosti.

• Ako ste frustrirani zbog dojenja, kombiniranje s bočicom nije loša alternativa totalnom odustajanju od dojenja.

• Kad imate blizance.

Kako uspješno kombinirati ovo dvoje?

Donosimo vam savjete i važne informacije koje će vam pomoći da, u slučaju da trebate pomoć bočice, a želite i dojiti, u tome i uspijete:

• Uvijek koristite dudu na bočici koja ima samo jednu rupicu tako da se dijete i kod sisanja na bočicu mora malo potruditi kako bi došlo do mlijeka.

• Pripazite na to da češće dojite nego što dajete bočicu. Opasnost kod kombiniranja dojenja i bočice jest ta da bi vaše mlijeko moglo pomalo nestajati iz vaših prsa.

• Razmislite kada ćete dojiti, a kada ćete nadohranjivati bočicom i tog se rasporeda držite. Na taj način će vaša prsa naučiti kada trebaju proizvesti određenu količinu mlijeka.

• Kod podoja pripazite da dijete isprazni cijelu dojku. Ako dojite kratko, dijete posisa samo vodenasto mlijeko koje u podoju dolazi prvo. Ako dojite dulje, dijete će doći i do masnijeg mlijeka koje u podoju stiže malo kasnije. Na taj način ćete najbolje poduprijeti ponovno stvaranje mlijeka u prsima, ali i zasititi dijete na prsima.

• Možda hranjenje na bočicu možete prepustiti partneru. Tako će dijete znati razlikovati kad je vrijeme za mamina prsa, a kad za tatinu bočicu.

Kod hranjenja na bočicu, važan je položaj hranjenja

Naravno, važan je položaj u kojem hranite bebu, da ona ne 'vuče' mlijeko prebrzo i da ne proguta previše zraka. Mama Chance je na svome TikTok profilu objavila filmić baš za mame koje svoje bebe hrane isključivo na bočicu ili je kombiniraju s dojenjem.

@chance.faircloth TIPS & TRICKS! #momsoftiktok#bottlefeeding#breastfeadingmomma#tipsandtricks#firsttimemom#newmomtips#newbornbaby#momhack#breastmilk♬ Paradise - Ikson

Važno je da beba bude u sjedećem položaju tijekom hranjenja, a potom je mama objasnila i kako uspješno možete podrignuti bebu. 

Na što pripaziti kod kombiniranja bočice i dojenja?

Početak kombiniranja dojenja i bočice najbolje će uspjeti ako dijete nije nervozno ili nezadovoljno jer dobiva premalo mlijeka. Kad beba mora za malo mlijeka puno i snažno sisati, postoji opasnost da se toliko razveseli bočici iz koje mlijeko svakako izlazi da se ne želi više truditi na prsima. No, ako dijete zadovoljno doji, i nakon bočice će rado ponovno piti na majčinim prsima.

Sisač sporog protoka idealan je za kombinirano hranjenje na bočicu pa možete koristiti sisač za novorođenčad tijekom cijele prve godine bebina života. Preporuke su da odaberete sisač koji je najsličniji bradavici dok je u bebinim ustima, a to je sisač sa srednjom do širokom bazom koja se postupno sužava prema vrhu. Takav sisač omogućuje bebi da uzme više sisača u usta i dobije odgovarajući hvat. Izbjegavajte sisače s vrlo širokom bazom i jako istaknutim vrhom jer će to potaknuti bebu da uhvati samo vrh sisača.