Kada se rodi, novorođenče je u stanju vidjeti samo svjetlost i mutne pokrete, a potom počinje razaznavati lica i veće oblike. Tjedan dana nakon rođenja bebe mogu vidjeti neke boje kao što su crvena, narančasta, žuta i zelena, ali plavu i ljubičastu moći će razlikovati malo kasnije, kada im se izoštri percepcija vida.

Kako biste potaknuli razvoj vida u ovim ranim mjesecima života, soba u kojoj dijete boravi neka bude u svijetlim i veselim bojama, uključujući crteže i razne predmete kontrastnih boja i raznih oblika.

Ulaskom u drugi mjesec života, beba već može uspostaviti kontakt očima i fokusirati se na predmete udaljene oko 30 centimetara.

Oči postaju osjetljivije na svjetlost pa kada stavljate bebu na spavanje, prigušite svjetlo.

Ulaskom u treći mjesec života razvoj vida ubrzano napreduje.

Nakon što beba napuni 3 do 4 mjeseca, može razlikovati većinu boja i usredotočiti se na manje predmete. Kako se percepcija dubine poboljšava, može se usredotočiti i na objekte udaljene do 3 metra te promatrati aktivnosti oko sebe. Ako pomaknete zvečku s jedne strane na drugu, nekoliko centimetara od bebina lica, pratit će je pogledom.

Ako vaša beba ne gleda predmete u pokretu ili ako se čini da ima problema s pomicanjem jednog ili oba oka u bilo kojem smjeru do svoga 4. mjeseca, razgovarajte pedijatrom. Rutinski pregledi bebe uključuju i procjenu vida, ali vjerojatno dijete neće ići oftalmologu prije negoli mu se potpuno razvije vid.

Do 6. mjeseca života beba vidi sve dalje i pažljivije promatra predmete koji se miču, a poboljšava se i oštrina vida. Također, dijete vidi sve boje dugina spektra. Poboljšava se koordinacija oko – ruka, koja djetetu omogućuje da brzo locira i uzme stvari, a potom ih stavi u usta.

Od 7. do 12. mjeseca bebina života razvija se svjesnost o vlastitu tijelu, dijete uči kako koordinirati svoj vid s pokretima tijela. Kako je beba već počela puzati, dizati se na noge i hodati pridržavajući se, morat ćete uložiti veći trud kako biste je sačuvali od mogućih ozljeda.

U ovome razdoblju bebama se može promijeniti i boja očiju jer se većina njih rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju. Kako se dijete razvija, stvara se sve više tamnoga pigmenta koji će promijeniti plavu boju u smeđu, zelenu, zeleno-smeđu itd.

Pogledajte ovaj video koji će vam dočarati kako beba vidi svojih prvih godinu dana života.

Kako biste potaknuli razvoj vida i koordinaciju pokreta, stavite bebu na pod i ohrabrujte da se kreće do određenog objekta, puzajući ili na bilo koji način koji je usvojila koji joj je ugodan.