Bilo da ste prvi put majka ili ste već iskusni, prvi dani dojenja mogu izazvati mnogo nesigurnosti i tjeskobe. No sva briga i sumnja je li sve u redu s dojenjem nestaju ako možete prepoznati znakove da dojenje napreduje i da je vaša beba zadovoljna.

1. Vaša beba često doji!

Vaše novorođenče (zbog veličine želudca i metabolizma) hrani se 8 do 12 puta tijekom 24 sata, a dojku aktivno siše barem 10 minuta. Tijekom razvojnog skoka također se češće hrani pa je ponašanje bebe bolji pokazatelj od gledanja na sat ili opsesivnog mjerenja duljine svakog hranjenja. No ako tek rođena beba zaspe na vašim grudima nakon pet minuta dojenja, pustite je da malčice odmori, možda nastavi dojiti unutar sljedećih 15 minuta.

2. Često mijenjate pelene!

Broj mokrih pelena raste iz dana u dan, što znači da do 5. dana života vaše dijete ima najmanje šest mokrih pelena. Dojene bebe također će imati nekoliko kakica dnevno tijekom prvih nekoliko mjeseci (s konzistencijom od tamnog i ljepljivog mekonija u prvih 48 sati, do pjegave, rastresite i zlatnožute stolice).

3. Dok dojite, možete bebi vidjeti oči!

Iako je njezina brada pritisnuta u vašu dojku, a bebi jasno možete vidjeti nos. Ako su novorođenčetu oči otvorene i ako je ono pravilno postavljeno na prsa, trebali biste moći uspostaviti kontakt očima.

4. 'Pačje usne' su dobar znak!

Ako se bebine usne na vašoj bradavici ispružene prema van, poput male patkice (a ne uvučene), ona je pravilno priljubljena uz vašu dojku. Usta su joj široko otvorena, obrazi su puni i njezino lice ne izgleda kao da vuče mlijeko kroz slamku. Bradavica, kao i dio areole, trebali bi biti u djetetovim ustima. Bebin jezik opružen je preko donjih desni, kako bi 'amortizirao' vašu bradavicu.

5. Bradavica tijekom hranjenja je čvrsto u bebinim ustima Bradavica bebi ostaje čvrsto u ustima i ne klizi. Nakon hranjenja, ne smije biti izvučena u šiljak niti spljoštena niti naborana. Prvih 30-ak sekundi mama osjeća blagu osjetljivost bradavica i osjećaj 'izvlačenja', ali ako je bebin zahvat pravilan, ne biste trebali imati nikakva oštećenja kože na bradavici.

6. Sisanje i gutanje su ritmični Bebina se čeljust pomiče dok siše (ponekad će se i bebine uši pomicati sinkronizirano). Brada može izgledati kao da se ne miče, a možete čak čuti trenutak kada proguta mlijeko, dok su pokreti sisanja ubrzaniji od ritma gutanja.

7. Osjećate da je mlijeko 'izašlo' Osjećate strujanje mlijeka i blage trnce kada se dogodi otpuštanje mlijeka. Ova se tjelesna senzacija razlikuje od mame do mame i traje od nekoliko sekundi do čak nekoliko minuta. Ponekad mlijeko curi iz druge dojke. Kako bi održala ritam s dotokom mlijeka, beba može jače povući ili promijeniti uzorak gutanje-sisanje.

8. Beba priča rukama Kada počne sisati, beba može raširiti ruke i istegnuti prste ili stisnuti šake. Ovo je znak da se koncentrira na sisanje. Kako se hranjenje nastavlja, njezine će se ruke opustiti i vratiti u svoj uobičajeni zakrivljeni položaj.

9. Beba je opuštena i zadovoljna nakon hranjenja Kad hranjenje ide svojim normalnim tijekom, beba će nakon hranjenja izgledati mirno i opušteno. Mirno će utonuti u san ili ležati mirno i zadovoljno.

10. I vaše tijelo se osjeća dobro Kada završite dojenje, grudi su vam mekane i 'laganije'.

11. Beba dobiva na težini Iako većina beba gubi na težini ubrzo nakon rođenja, potom ulazi u fazu kontinuiranog dobivanja, što je znak da dovoljno jede. Pri svakom dojenju nudite obje dojke kako biste održali odgovarajuću zalihu mlijeka.

12. Ako se tijekom i nakon dojenja osjećate zadovoljno Iako možda prvi put dojite i puni ste sumnje ili ste iscrpljeni, slušajte svoje instinkte i intuiciju. Slušajte i svoju bebu. No ako imate poteškoća s dojenjem, fizički ili emocionalno, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock