Kad se umor nakon cijelog dana i nervoza pomiješaju, odlazak na spavanje s malom djecom može biti prilično stresan. Situacija postaje teža ako na spavanje trebate spremiti dvoje ili više djece različite dobi. Jamie Labbe, konzultantica za spavanje beba i djece, savjetuje kako si olakšati ovaj, naizgled nemoguć pothvat, pogotovo ako ste sami s djecom navečer.

Prilagodite raspored spavanja

Ako imate todlera i bebu, njihove su rutine uspavljivanja kao i potrebe, sasvim drugačije. Teško da ćete ih moći uspavljivati u isto vrijeme, ali jednom od njih možete pokušati promijeniti raspored dnevnog spavanja kako bi si olakšali večernju rutinu.

Jamie savjetuje da mijenjate rutinu mlađem djetetu tako što ćete mu pomaknuti jedan od dnevnih spavanaca za 20 minuta, ranije ili kasnije kako bi navečer mlađe dijete zaspalo prije starijeg ili nakon što starije već spava.

beba spava u peleni
Shutterstock 

Uključite jedno dijete u proces uspavljivanja drugog

Teško da ćete starije dijete moći ostaviti da se samostalno zabavlja, osim ako nije dovoljno samostalno da se igra bez vas. Ako vaša beba ide prva na spavanje, uključite starije dijete u pripremu. Neka vam pomogne u mijenjanju pelene, oblačenju pidžame, odabiru priče za laku noć. Vaš će se stariji mališan osjećati važno ako ga uključite u ovaj proces, a sebi ćete olakšati večernju rutinu.

Ako starije dijete prvo odlazi na spavanje, bebu je najlakše staviti u nosiljku i imati stalno pored sebe. Starije bi dijete moglo biti ljubomorno pa u situacijama kad se beba krene buniti, naglas recite da pričeka malo jer sada vrijeme provodite sa starijim djetetom.

Starije dijete i beba.jpg
Shuterstock 

Osigurajte starijem djetetu distrakciju

Ako se vaše starije dijete može samostalno igrati, pripremite mu kutak za tihu aktivnost u sobi ili u blizini sobe, dok vi uspavljujete bebu. Pobrinite se da igračke ne stvaraju buku i ne svijetle, a svakako izbjegavajte korištenje ekrana u ovom dijelu dana jer to može dodatno otežati vrijeme spavanja.