Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KEMIJA IZMEĐU MAME I BEBE: Miris novorođenčeta je poseban, a na mame djeluje kao čarolija!

Ako ste se pitali zašto su male bebe tako mirisne, znanstvenici su ponudili prilično zadovoljavajući odgovor, a taj 'čudesan' miris ima i svoj zadatak - da se mama u bebu zaljubi još više (ako je to uopće moguće)

 mama s bebom Izvor: Shutterstock

Postali ste mama, uzeli ste svoje novorođenče u ruke i osjetili taj predivan miris koji imaju male bebe. Tako je poseban, zar ne? Osjećate kao da vas je netko začarao. Blizu ste... Miris novorođenčeta izaziva nekakvu ovisnost, jednostavno ne možete prestati grliti svoje dijete.

Znanstvenici su potvrdili da novorođene bebe s razlogom imaju taj neodoljivi miris, koji utječe na majčine receptore i stvara neku 'kemiju' između mame i bebe.

Kada osjetimo miris tek rođene bebe, u našem se mozgu aktiviraju centri za užitak, a za takvu aktivnost pobrinula se Majka Priroda kako bi malim bebama osigurala opstanak. Jer, da nam nisu tako slatke i da ih ne volimo toliko, kako bismo inače preživjeli sav taj iscrpljujući tempo kojem su novi roditelji izloženi.

 mama s bebom u rodilištu Izvor: Shutterstock

Dakle, naš mozak na miris male bebe reagira na način da stvara osjećaj užitka kako bi naše tijelo na neki način 'nadoknadilo' svu muku iscrpljujućeg porođaja i prve dane u postpartumu.

I ne samo to, taj neodoljivi miris potiče lučenje hormona dopamina, koji se nalazi u predjelu mozga zaslužnom za učenje po principu nagrade.

Provedena su istraživanja pokazala da bebe znaju prepoznati mamin miris, ali i mame prepoznaju miris svoje djece (pa čak i one neugodne mirise).

Istraživanje je obuhvatilo 30 žena od kojih njih 15 je rodilo, a drugih 15 nisu imale iskustvo majčinstva i porod. Dok su žene mirisale pidžame malih beba, znanstvenici su promatrali aktivnost njihova mozga.

Iako je većini žena bilo teško utvrditi radi li se o mirisu tek rođene bebe, sve su ispitanice potvrdile da je riječ o vrlo ugodnom mirisu. Njihov je mozak, međutim, reagirao drugačije. Kada bi pomirisale bebinu pidžamu, aktivirao bi se centar u području mozga zadužen za učenje po principu nagrade.

Iako su sve žene manje-više reagirale na sličan način, majke su imale mnogo jaču reakciju nego žene koje nisu rodile. Dakle, očaravajući miris beba na mame djeluje tako da samo svoju bebu vole još više, ako je to uopće moguće!

Možda će vas zanimati

Najnovije