Nakon ručka je ostalo špinata na mlijeku dovoljno i za večeru. Mnoge majke će iz opreza taj špinat baciti jer su pročitale, a i opće je poznato, da se jednom kuhani špinat više ne smije zagrijavati. No, što je zaista točno u toj teoriji, a što je mit?

U ovoj preporuci doista ima istine zbog kemijskih reakcija koje se događaju u špinatu nakon kuhanja. Listovi špinata tijekom rasta iz zemlje povlače mnogo nitrata. To samo po sebi nije problem i potpuno je bezopasno. No kad skuhani špinat dugo stoji na sobnoj temperaturi, mikroorganizmi počnu pretvarati nitrat u nitrit. U kontaktu s bjelančevinama nitrit se pretvara u nitroamin koji ima kancerogeno djelovanje.

spinat.jpg
Profimedia 

Brzo zagrijte, a ostatke spremite u hladnjak

Savjet da se špinat ne smije ponovno zagrijavati potječe iz vremena kad nije bilo hladnjaka. Danas to više ne vrijedi. Skuhani špinat treba brzo ohladiti, pokriti, odmah pospremiti u hladnjak te najviše jednom ponovno zagrijati. Pridržavate li se ovog savjeta, nećete štetiti svom zdravlju. Možete ga zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.

Važno! Špinat zagrijte brzo i nemojte ga dugo održavati toplim jer ćete tako spriječiti pretvaranje nitrata u nitrit. Također pripazite s kuhanjem špinata za bebe. Radije ga kuhajte sami i potrošite odmah jer su male bebe osjetljivije i mogu jače reagirati.