Benefiti majčina mlijeka su brojni, ono je traženo u bankama humanog mlijeka, a koristi se u prehrani prijevremeno rođenih beba kojima je nedostupno dojenje iz različitih razloga. Kada govorimo o bankama mlijeka, mlijeko donorica prolazi proces obrade, dakle zdravstvenu provjeru i pasterizaciju pa je savršeno zdravo za dojenčad.

U kućnoj upotrebi, nekad su majke koristile svoje mlijeko u različite svrhe, stavljajući ga izravno na rane, kapajući ga u oči, tretirajući pelenski osip, no u ovakvoj primjeni treba biti oprezan jer svježe majčino mlijeko može sadržavati i različite bakterije koje u dodiru sa sluznicom oka ili otvorenom ranom mogu izazvati nepotrebne komplikacije.

Kako su majčino mlijeko koristile naše bake?

Dakle, naše bake i prebake nisu imale na izbor u njezi djeteta sve ono što mi danas imamo pa se s koljena na koljeno prenosilo iskustveno znanje koje, da napomenemo, nema medicinsku potvrdu.

Majčinim mlijekom liječile su se infekcije oka ili uha, manje rane ili ozljede, ono se koristilo za jačanje imunog sustava, i to ne samo bebinog nego i odrasle osobe, tretirale su se bradavice, svrbež i iritacije kože, bolne bradavice dojki kod dojenja, koristilo se za hidrataciju suhe kože, za bolno grlo…

Pripremanje hrane majčinim mlijekom!

Iako je vam je ovo što slijedi možda sporno, vjerovali ili ne, neki majčino mlijeko koriste umjesto kravljeg mlijeka u kolačima, dodaju ga kavu, jedu sa žitaricama, pripremaju od njega sladoled, zapravo koriste ga u svim receptima umjesto bilo kojega drugoga mlijeka. Pa, tko voli, neka izvoli!

No ono što je sigurno i medicinski potvrđeno! Ako dojite i imate viška mlijeka, možete ga zamrznuti i pohraniti za vrijeme kad vaše dijete prestane dojiti. Razmislite i o tome da postanete donatorica mlijeka za Banku humanog mlijeka, koja je prije godinu dana otvorena i kod nas u Hrvatskoj.

Također, kako je majčino mlijeko slatkastog okusa i kremaste teksture, možete ga koristiti za pripremanje kašica svome djetetu kada dođe vrijeme dohrane.

Dok je upotreba majčinog mlijeka u kuhanju i liječenju infekcija te ozljeda upitno, postoje medicinski dokazi o benefitima kad je riječ o pacijentima oboljelima od tumora kojima je potrebno jačanje imunog sustava nakon kemoterapije i agresivnih liječenja. No, ne zaboravimo, ovdje se radi o majčinu mlijeku koje je obrađeno i testirano na bakterije i gljivice.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock