Kada vam netko spomene dizano tijesto, odmah odustajete jer čini vam se komplicirano čekanje da se tijesto 'digne' pa onda treba mijesiti i premijesiti. Baš zato donosimo ovaj jednostavan recept za focacciju, a na pripremu će vam otići samo sat vremena – od mjerenja sastojaka do vađenja iz pećnice.
Sastojci
- 300 g brašna
- ¾ žličice soli
- ½ žličice šećera
- 2 paketića suhoga kvasca
- 200 ml tople vode
- 6 žlica maslinova ulja
- krupna morska sol
- 6 cherry rajčica
- ružmarin
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Brašno stavite u veliku zdjelu, dodajte mu sol i dobro promiješajte. Potom u brašnu napravite udubinu. Pospite je šećerom, a zatim u nju istresite kvasac.
Ponovno dobro promiješajte. Dodajte 3 žlice ulja pa postupno ulijte toplu vodu. Zamijesite meko tijesto. Oblikujte kuglu pa je poklopite preokrenutom zdjelom. Ostavite 10-ak minuta da se tijesto 'opusti'. Nauljite lim za pečenje i na njemu rukama razvucite tijesto (u obliku kruga ili pravokutnika; tijesto možete podijeliti pa oblikovati nekoliko manjih focaccia). Pospite krupnom morskom soli i pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže na toplome 30-ak minuta. Cherry rajčice narežite na tanke ploškice i 'pobacajte po tijestu. Vrhovima prstiju u tijestu utisnite udubine na mjestima gdje nema rajčica, nakapajte preostalim maslinovim uljem te pospite ružmarinom.
Pecite 15 do 20 minuta.