Priznajte, osjećate se zadovoljno kada vam dijete pojede pun tanjur neke juhe jer, naravno, svi znamo da su 'jela na žlicu' dobra za naš organizam. Ako pitate djecu, juha od rajčice je jedno od rijetkih 'tekućih' jela koja rado jedu.
Rajčica je glavni izvor likopena, moćnog antioksidansa i antikancerogene supstancije. Prema istraživanju obavljenom prije petnaest godina likopen se pokazao kao jači antioksidans od vitamina E i C, a neka su druga istraživanja pokazala da je na Mediteranu, gdje je prehrana bogata rajčicom, tj., likopenom, smanjena učestalost bolesti srca, krvožilnog sustava i raka.
No kod rajčice se, za razliku od ostalog voća i povrća, tijekom termičke obrade (kuhanje, pirjanje, parenje…) oslobađa likopen pa time od šalše ili juhe od rajčice vaše tijelo ima još i veće dobrobiti.
Stoga, dnosimo vam recept za juhu od rajčice koja će zadovoljiti i izbirljiva dječja nepca.
Sastojci
• 1 glavica crvenog luka
• 2 mrkve
• 500 ml pasirane rajčice
• 500 ml vode
• malo maslinova ulja
• žličica šećera
• sol
• biber
• malo brašna
• suhi peršin za dekoraciju
Priprema
Naribajte luk i mrkvu pa ih malo pirjajte na laganoj vatri, dodajte rajčicu i vodu i pustite da sve kuha 20-ak minuta. Juhi dodajte šećer. U šalici umiješajte hladnu zapršku: brašno, sol, biber, malo vode i brašno. Zatim, dok se kuha, u juhu dodajte zapršku i pustite da se sve kuha još 10-ak minuta.
Krem-juhu od rajčice poslužite toplu, a po želji joj možete dodati žlicu kiselog vrhnja, malo suhog peršina i kockice prepečenog kruha.