Ajvar, pinđur, šalša, miriše na kasno ljeto i početak jeseni, zar ne? Naše bake znale su kako nahraniti obitelj od sezonskih plodova i sačuvati ih za zimu. Mama Zrinka na svome blogu Mamin ručak objavljuje jednostavne recepte za jela nakon kojih cijela obitelj može samo prste oblizati. Danas nas je odlučila počastiti receptom za domaću šalšu koji je njezina mama naslijedila od svoje mame, a za pripremu vam treba malo više od pola sata, zapravo sedam sati. No, jednom uloženih sedam sati isplatit će vam se jer ćete ovu šalšu moći iskoristiti za brzu pripremu drugih obroka ako je pospremite u zamrzivač.

'Ako nemate domaće rajčice', savjetuje Zrinka, 'potrudite ih se pronaći na tržnici! Što zrelije to bolje!'

Sastojci za šalšu:

  • sol

Rajčice operite i stavite u veliki lonac zajedno s 2-3 dcl hladne vode. Stavite na vatru da voda zakuha i ostavite rajčice nekoliko minuta u toj vodi. Procijedite i ostavite minimalno 2 h da voda izađe (može i preko noći). Što više vode izađe, manje će vremena biti potrebno za kuhanje. Procijeđene rajčice usitnite štapnim mikserom, a nakon toga kroz pasirku kako biste odstranili kožu i koščice rajčice.

Na maslinovom ulju stavite pirjati na sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše dodajte propasirane rajčice i žličicu soli. Kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 sata uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte šećer i na sitno nasjeckani peršin. I to je to!

SAVJET PLUS: Kada se šalša ohladi, stavite je u vrećice i spremite u zamrzivač ili je možete odmah koristiti za ručak!