Ako vaši klinci vole fritule, one slatke, bit će vam jednostavno ponuditi im i slanu varijantu ove delicije. Slani zalogaj možete im poslužiti kao prilog uz neki obrok ili samo kao međuobruk s jogurtom.
U smjesu za tijesto možete dodati one začine koji su prihvatljivi vašoj djeci, a mame najčešće ubacuju suhi peršin i vlasac.
Dakle, evo sastojaka pa možete prionuti na posao.
- 3 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 šalice brašna
- 1 ribana tikvica
- 2 žličice parmezana
- pola žličice rakije (da tijesto ne upije masnoću kod prženja)
- 1 žličica praška za pecivo
- Ulje ili mast za prženje
- sol
- papar
Tikvicu ogulite, posolite, ostavite da odstoji 20 minuta i dobro ocijedite. Pjenjačom u zdjeli prvo umutite jaja, parmezan, sol i papar. U smjesu dodajte vrhnje, ocijeđenu tikvicu pa sve umutite pjenjačom. Na kraju, umiješajte brašno s praškom za pecivo. Tijesto umutite da bude kompaktno, bez grudica, malo gušće od smjese za palačinke. Potom žlicom zahvatite tijesto pa fritule stavljajte u vruće ulje ili mast i okrećite dok ne porumene s obje strane.