Iako beba ne jede konkretnu hranu, otvaranjem usta pije tekućinu u kojoj se nalaze stanice crijevnog epitela, lanugo dlake, sluz, plodna voda i žuč, a sve to završava u bebinim crijevima.

Mekonij dolazi nakon poroda

Prva bebina stolica zove se mekonij i najčešće je beba izbacuje ubrzo nakon poroda. U slučajevima velikog stresa i komplikacija, beba je može izbaciti i za vrijeme poroda ili u trudnoći.

Mekonij je zelenkasta ili crna masa, izrazito viskozna i nema miris. Budući da bebina crijeva još nemaju mikroorganizama u sebi, prva stolica nema bakterija i sterilna je. Mekonij uglavnom izlazi jedan, eventualno dva dana.

Svaka sljedeća stolica nakon njega postaje više zelena i smeđa, a zatim žuta i manje gusta. U tom se trenutku počinje javljati i smrad. Boja, konzistencija i količina stolice ovisi o tome je li beba dojena ili hranjena adaptiranim mlijekom.

beba ima stolicu
Shutterstock 

Mekonijska aspiracija

U slučaju da beba izbaci mekonij u maternici ili za vrijeme poroda, može doći do ozbiljnog stanja zvanog mekonijska aspiracija. Bebe koje imaju veći rizik za ovo stanje jesu one čije majke imaju preeklampsiju ili doživljavaju izrazito stresan porod.

Nakon poroda, liječnik će provjeriti amnionsku tekućinu kako bi utvrdio eventualne tragove mekonija i rizik od razvoja mekonijske aspiracije. Neki od znakova ovog stanja jesu plavkast odsjaj bebine kože, otežano i glasno disanje ili nemogućnost samostalnog disanja te slabo reagiranje nakon poroda.

Većina se beba oporavi od ovog stanja, a budući da se mekonijska aspiracija pojavljuje u 12% do 20% poroda, medicinsko osoblje brzo će intervenirati u slučaju potrebe.