Napustiti Staru godinu i ući u Novu bez sarme? Nikako. Da budemo iskreni, prva je prednost što ste mirni za ručak barem tri dana, a možete je zakombinirati s pire krumpirom ili krumpirom kuhanim u slanoj vodi. Dakako, možete je jesti i samu.

Ako vam je recept s rižom pomalo dosadnjikav, vjerujte, heljda je zdravija i jednako je ukusan dodatak ovome jelu.

sarma na tanjuru
Shutterstock 

Za pripremu vam treba oko 3 sata, ali zato uživanje traje i nekoliko dana, naravno, samo sve sastojke povećajte dvaput ili triput.

Sastojci (za 4 osobe)

  • glavica kiselog zelja
  • 500 g mljevenog miješanog mesa
  • sol, papar
  • 80 g heljde
  • 100 g slanine
  • 2 glavice luka (srednje veličine)
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • ulje ili svinjska mast
  • malo brašna
  • crvena paprika
  • 3 žlice koncentrata od rajčica

Priprema

1. Heljdu natopite u vodi 3 – 4 sata prije početka pripreme sarme.
2. Skinite 15-ak listova zelja, a ako je prekiselo ili preslano, isperite ga vodom.
3. Listovima odstranite zadebljanje pri korijenu.
4. Meso pomiješajte s heljdom, soli i paprom. Potom sitno nasjeckajte luk i češnjak, kao i mesnatu slaninu pa na malo masnoće popržite. Time prelijte smjesu mesa i sve dobro promiješajte rukama. Prema želji, dodajte i žličicu crvene mljevene paprike.
5. Nadjevom punite sarme.
6. Ostatak zelja narežite i polovicu rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite sarme. Odaberite dovoljno veliku posudu. Nakon što ste poslagali sarme u jednom redu, između možete staviti suhog mesa, komade hamburgera ili kobasice.
7. Složite i drugi red sarmi, sve prekrijte ostatkom narezanog zelja pa zalijte vodom da budu pokrivene. Kuhajte 1,5 do 2 sata.
8. Zapršku možete dodati 15-ak minuta prije kraja kuhanja. Na malo masti u posebnoj posudi popržite brašno pa kada se zažuti, dodajte vodu iz sarme i koncentrat rajčice. Sve dolijte u lonac sa sarmon i pustite da kuha još 10-ak minuta.