Dolazi Božić i vrijeme je da polako počnemo razmišljati o popisu keksića koji će se tih blagdanskih dana pronaći u kutijama za kolače. Naravno, medenjaci su mnogima najdraži jer ima jednostavnih i brzih recepata i mogu dugo stajati, potom dolaze vanilin kiflice ili kiflice s orasima, keksići s pekmezom, a slobodno uvrstite i raspucane keksiće s čokoladom.
Priprema nije komplicirana, i oni dugo zadržavaju svježinu, i uz to, preukusni su.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 200 g mekog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilIN šećer
- prstohvat soli
- po želji malo naribanu koricu naranče
- šećer u prahu za valjanje keksi
Priprema
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći.
Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano