Kada vam netko spomene dizano tijesto, odmah odustajete jer čini vam se komplicirano čekanje da se tijesto 'digne' pa onda treba mijesiti i premijesiti. Baš zato donosimo ovaj jednostavan recept za focacciju, a na pripremu će vam otići samo sat vremena – od mjerenja sastojaka do vađenja iz pećnice.
Sastojci
- 300 g brašna
- ¾ žličice soli
- ½ žličice šećera
- 2 paketića suhoga kvasca
- 200 ml tople vode
- 6 žlica maslinova ulja
- krupna morska sol
- 6 cherry rajčica
- ružmarin
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Brašno stavite u veliku zdjelu, dodajte mu sol i dobro promiješajte. Potom u brašnu napravite udubinu. Pospite je šećerom, a zatim u nju istresite kvasac.
Ponovno dobro promiješajte. Dodajte 3 žlice ulja pa postupno ulijte toplu vodu. Zamijesite meko tijesto. Oblikujte kuglu pa je poklopite preokrenutom zdjelom. Ostavite 10-ak minuta da se tijesto 'opusti'. Nauljite lim za pečenje i na njemu rukama razvucite tijesto (u obliku kruga ili pravokutnika; tijesto možete podijeliti pa oblikovati nekoliko manjih focaccia). Pospite krupnom morskom soli i pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže na toplome 30-ak minuta. Cherry rajčice narežite na tanke ploškice i 'pobacajte po tijestu. Vrhovima prstiju u tijestu utisnite udubine na mjestima gdje nema rajčica, nakapajte preostalim maslinovim uljem te pospite ružmarinom.
Pecite 15 do 20 minuta.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Zašto imamo mamine sinove i tatine princeze?
Postavite djetetu jedno pitanje i provjerite kakav ste roditelj
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'