Kupili ste previše banana i niste ih uspjeli pojesti, a ne volite kad su pjegave? Ne moraju završiti u smeću jer prezrele banane mogu biti baza za jednostavne, ali popularne deserte za cijelu obitelj. Evo što sve možete napraviti s njima.

Zobena kaša s pireom od banana

Zobena je kaša odličan način za početak dana, a prija i kao lagana večera. Na rastopljenom maslacu ili kokosovom ulju kratko popržite tri pune žlice zobenih pahuljica, samo da dobijete aromu, a onda ih zalijte životinjskim ili biljnim mlijekom, a možete i vodom. Kuhajte desetak minuta, a kad je kaša gotova, umiješajte u nju zgnječenu zrelu bananu koja će vam poslužiti kao prirodni zaslađivač kaše.

Kašu možete servirati s malo rezanog voća, a preporučuje se i neki protein poput grčkog jogurta ili orašastih plodova i sjemenki, kako biste smanjili skakanje šećera u krvi. Ova količina zobenih pahuljica dostatna je za jedan veći obrok.

Banana kruh

Pomiješajte tri jako zrele banane, jedno jaje, prstohvat soli, 50 grama otopljenog maslaca, pola male šalice šećera, jednu žličicu sode bikarbone, šaku čokoladnih kapljica, šaku sjeckanih orašastih plodova te jednu i pol šalicu brašna. Smjesu miješajte kuhačom dok ne postane kompaktna.
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva te pecite 40 do 50 minuta, ovisno o jačini pećnice.

sastojci za banana kruh.jpg
Shutterstock 

Bananačinke i bananasti vafli

U klasičnu smjesu za palačinke i vafle, umiješajte pire od dvije do tri prezrele banane i pecite po standardnoj proceduri. Palačinke i vafli će dobiti iznimnu aromu koju možete pojačati i dodatkom prstohvata cimeta u smjesu ili kakaom, ako volite kombinaciju banane i čokolade.

Smoothie i sladoled s bananama

Prezrele banane daju slatkoću i odličnu strukturu smoothieju. Smiksajte prezrelu bananu sa šalicom mlijeka ili jogurta, šakom borovnica, žlicom maslaca od orašastih plodova i dodajte prstohvat cimeta.
Smjesu možete zalediti u kalupima za sladoled, minimalno 4 sata, i uživati u domaćem sladoledu kojeg će djeca obožavati.