Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE TAKO TEŠKO PRIPREMITI PEKMEZ OD ŠLJIVA: Isprobali smo jednostavan recept na starinski način

Autor Sanja Matasić

Zašto se ne bi okušali u pripremi pekmeza? Nije težak izazov, a ove slatke plodove sačuvat ćete za zimu.

 pekmez od šljiva Izvor: Shutterstock

Nema ljepšeg mirisa po kuhinji nego kada se priprema zimnica. Nekad je djeci najdraže jelo za doručak bio domaći pekmez od šljiva, pogotovo ako su palačinke podloga. Zašto se ne bismo malo potrudili i pripremili slasticu koja će nas moći razveseliti kroz razdoblje zime. Ne, nije uopće komplicirano, ali, svakako računajte da će vam trebati nešto više vremena za pripremu i volje za miješanje.

Muka će se isplatiti, vjerujte.

 pekmez od šljiva Izvor: Shutterstock

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera 
  • 2 limuna
  • 2 dcl ruma
  • 3 vanilin šećera

Šljive operite, ocijedite i očistite od koštica. Uzmite veliku posudu pa u nju posložite red šljiva, pospite šećerom pa drugi red šljiva pa opet šećer i tako dok ne potrošite sve šljive.

Ovako posložene šljive sa šećerom ostavite da odstoje preko noći u hladnjaku. Potom ih stavite kuhati na srednju temperaturu i kuhajte dok smjesa ne postane gusta. Štapnim mikserom usitnite pa dodajte limun nasjeckan na tanke ploške.

Kuhajte još barem sat vremena, a pred kraj dodajte rum. Pekmez je kuhan kad postigne dovoljnu gustoću.

Pekmez ulijte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici da se ohladi (vrata pećnice odškrinite). Kako se pekmez bude postupno hladio, tako će se na površini stvoriti zaštitna korica.

Još samo pronađite svježi kruh ili tost i uživajte.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije