Eksperimentiranje s hranom, odbijanje namirnica pa čak i odlazak na dijetu situacije su s kojima se barem jednom u životu susreo svaki roditelj. Iz raznih razloga djeca počinju jako rano, već s godinu i pol, biti hirovita kada su obroci u pitanju što mama i tatama zadaje glavobolju. Otkrivamo kako ih riješiti i od djeteta stvoriti malog gurmana koji će uživati u zdravim, hranjivim obrocima. 

1. Roditelji kontroliraju nabavku hrane.
Vi odlučujete koja hrana se kupuje i vi stavljate hranu na stol. Iako će djeca često i uporno gnjaviti roditelje da nabave neku manje zdravu namirnicu, odrasli odlučuju koja će se hrana nalaziti u domu. Djeca neće gladovati. Jest će ono što im je dostupno u smočnici i u hladnjaku. Ako njihov omiljeni slatkiš nije pretjerano hranjiv i zdrav, kupite ga s vremena na vrijeme.

shutterstock_1116081215.jpg
Shutterstock Vi odlučujete koja hrana se kupuje i vi stavljate hranu na stol

2. Djeca mogu među hranom koju kupujete odabrati što će jesti i hoće li uopće jesti.
Djeca moraju imati pravo glasa. Dopustite im da od onoga što kupujete kod kuće odaberu što će i koliko jesti. Na prvi pogled može se činiti kao da im nudite previše slobode, ali ako budete slijedili prvi korak, vaša djeca će dobiti hranu koju ste vi odabrali i poslužili.

3. Ispišite se iz kluba "sve do zadnje mrvice".
Pustite djeci da prestanu jesti jednom kad kažu da su siti. Mnogo je današnjih roditelja odraslo uz politiku "pojesti sve do zadnje mrvice", a na takav se način zaboravlja slušati vlastito tijelo, a to pak može dovesti do čitavog niza poremećaja u prehrani. Pustite djecu od stola kad kažu da su siti i manje je vjerojatno da će se prejedati.

shutterstock_293279108.jpg
Shutterstock Pustite djecu od stola kad kažu da su siti i manje je vjerojatno da će se prejedati

4. Počnite od malih nogu.
Preferencije prema hrani razvijaju se u ranom djetinjstvu, stoga djeci nudite raznovrsnu hranu. Djeca još kao bebe nauče neke namirnice voljeti, a neke izbjegavati. Ponekad je potrebno novu namirnicu ponuditi na nekoliko različitih načina da bi je dijete prihvatilo. Nemojte dijete siliti da jede - manjoj djeci ponudite par žlica, a veću zamolite da barem probaju jedan zalogaj.

5. Poigrajte se s jelovnikom.
Tko kaže da djeca žele jesti samo hamburgere, pizzu i tjesteninu? Kada ručate ili večerate u restoranu, dopustite djeci da isprobaju nova jela i iznenadit će vas željom za eksperimentiranjem. Možete početi tako što ćete djeci dopustiti da probaju malo s vašeg tanjura.

6. Kalorije su i u piću.
Gazirana pića i gotovi sokovi sadrže dodatne kalorije i smetaju dobroj prehrani. Voda je najbolje piće i za djecu i za odrasle. Sokovi su odlični ako su 100-postotni, a takvi su jedino ako ih sami pripremate. Osim toga, djeci je dovoljno 2-3 deci soka dnevno.

shutterstock_1926721076.jpg
Shutterstock Sokovi su odlični ako su 100 posto prirodni

7. Slatkiši imaju svoje mjesto.
Slatkiši su dopušteni ako se povremeno konzumiraju, ali nemojte upasti u zamku da desert bude glavni razlog jedenja večere. Kada desert ima veću vrijednost od večere, djeca će ga više cijeniti od brokule. Budite neutralni kad je o hrani riječ.

8. Hrana nije ljubav.
Pronađite bolji način da djetetu kažete kako ga volite. Kada se hrana koristi da bi se djecu nagradilo i pokazalo im ljubav, djeca mogu hranu početi koristiti kao način da se nose sa stresom i drugim emocijama. Ponudite im zagrljaje, pohvalu i pažnju umjesto hrane.

9. Djeca rade ono što vide.
Budite dobar model i sami jedite zdravo. Kada pokušate djecu naučiti dobrim prehrambenim navikama, sami postavite najbolji mogući primjer. Odaberite hranjive i zdrave namirnice, jedite za stolom, nemojte preskakati obroke.

shutterstock_1255378837.jpg
Shutterstock Jedite za stolom zajedno, nemojte preskakati obroke

10. Ograničite vrijeme za TV i računalo.
Kada to učinite, izbjeći ćete grickanje bez razmišljanja i ohrabriti određenu vrstu aktivnosti. Istraživanja pokazuju da djeca koja manje gledaju TV također imaju i manji postotak tjelesne masti. Kada im je mogućnost gledanja TV-a i igranja na računalu ograničena, djeca su prisiljena pronaći aktivnije načine zabave. A kada čitava obitelj ograniči vrijeme ispred TV-a, provodit ćete kvalitetnije vrijeme zajedno.