Jedno od najvažnijih područja brige o zdravlju vašeg djeteta je briga o oralnom zdravlju. Oralno zdravlje utječe na cjelokupno zdravlje i razvoj djeteta, i zato se ne smije zanemariti, niti ostavljati za kasnije dok "dijete malo poraste".

Kada početi brinuti o bebinim zubima i kako ih očistiti?

Briga o djetetovim zubima počinje već u dojenačkoj dobi. Preporučuje se prebrisati usnu šupljinu vlažnom gazom i prije izbijanja zubića.

Nakon izbijanja prvog zubića potrebno je početi koristiti mekanu zubnu četkicu primjerenu djetetovoj dobi. Potrebno je koristiti i zubnu pastu koja odgovara dobi djeteta. Vrlo je bitno obratiti pažnju na to koju zubnu pastu odabrati zbog koncentracije fluorida u njima. Iako fluor pomaže zaštiti zubi i u sprječavanju karijesa, kod male djece i beba njegova koncentracija mora biti ograničena. Na našem tržištu postoje zubne paste već od 0 godina, i one se prve preporučuju.

Kako prati djetetove zube?

Količina zubne paste koja se koristi pri pranju zuba također ovisi o uzrastu djeteta. Do druge godine količina zubne paste odgovara veličini zrna riže. Nakon druge godine djeteta količina paste odgovara zrnu graška.

Potrebno je da kao roditelji pomognemo djetetu i operemo im zube. Iako nam se ponekad naši mališani čine dovoljno samostalni, oni ne mogu kvalitetno oprati zube sami. Kako bi dijete bilo sposobno pravilno oprati zube samostalno, potrebno je da razvije određene vještine fine motorike, kao što su sposobnost držanja četkice za zube, koordinacija pokreta ruku i prstiju te sposobnost pravilnog pokreta četkanja zubića duž svih površina.

Važno je naglasiti da i nakon što dijete nauči pravilno pranje zubića, roditelji i dalje trebaju nadzirati njihovu oralnu higijenu kako bi osigurali da se pravilno brinu o svojim zubima i desnima. Uvijek je dobro imati povjerenja u djetetove sposobnosti, ali i biti spreman pružiti potrebnu podršku i pomoć po potrebi.

Naša stomatologinja objašnjava kako prati dječje zube i kad krenuti s dentalnim pregledima
Shutterstock 

Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak u dentalnu ordinaciju

Prvi odlazak djeteta stomatologu trebao bi biti već s godinu dana. Rani stomatološki pregledi omogućuju ranu dijagnozu i sprječavanje daljnjih problema s djetetovim zubima i desnima. Iako je vrijeme nicanja mliječnih zubi individualno za svako dijete, stomatolog može utvrditi postoje li anomalije u strukturi zuba, poziciji zuba ili problem sa sluznicom usne šupljine djeteta. Također, poželjno je upoznavanje sa stomatologom u opuštenoj atmosferi, kako bi se postepeno stvorilo povjerenje i strah smanjio na minimum.

Koliko često voditi dijete na dentalne preglede?

Posjet stomatologu trebao bi biti dva puta godišnje, tj. svakih 6 mjeseci. Stomatolog može na temelju pregleda I statusa djeteta odrediti I češće kontrole I preglede ako smatra da za to ima potrebe. Na primjer, kod djece koja imaju početne karijesne lezije na više zuba, a još su dojena noću ili imaju noćne obroke, stomatolog može odrediti češće preglede i premaze fluoridom kako bi se karijesne lezije zaustavile.

Koji su najčešći problemi sa zubima kod djece?

Karijes je najčešća bolest kod djece, uz prehladu. Pravovremenim otkrivanjem karijesne lezije, može se spriječiti napredovanje karijesa i nema potrebe za brušenjem zubića. Kod neredovitih pregleda i nepridržavanja oralne higijene, može doći do širenja karijesa na mliječnim zubima, upale zubnog živca, boli i oticanja. Upala zubnog živca mliječnog zuba može negativno utjecati na zametak trajnog zuba, što nosi posljedice i na trajnim zubima. Ako dođe do loma ili vađenja mliječnog zuba, trajni zubi gube svoju vodilju u nicanju, i povećana je kasnija potreba za aparatićem, tj. ortodontskom terapijom.

Kakve posljedice može imati zapostavljanje redovitih pregleda?

Oštećeni i karijesni mliječni zubi otežavaju djetetu hranjenje, govor i socijalizaciju. Položaj jezika u ustima se mijenja ako nema zdrave zube kao uporište, što dovodi do nemogućnosti pravilnog izgovaranja određenih glasova. Nedostatak ili crni zubići negativno utječu u na djetetovo samopouzdanje, jer može biti žrtvom ruganja i maltretiranja.

Oralno zdravlje utječe na cjelokupno zdravlje djeteta. Djeca koja redovito posjećuju stomatologa od malih nogu razvijaju naviku brige o svom oralnom zdravlju. To može rezultirati dugoročnim održavanjem zdravih navika i prevencijom problema u ustima u budućnosti.