Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, jedno od 160 djece u svijetu ima poremećaj iz spektra autizma. Nije poznat uzrok autizma, a može se pojaviti zbog različitih okolišnih i genetskih čimbenika. Međutim, znakove ovog stanja možete primijetiti kod djeteta u dobi od dvije ili tri godine. Iako ne postoji lijek za autizam, stanje se može učinkovito kontrolirati, tehnikama osmišljenim da poboljšaju kvalitetu djetetova života. Roditelji autistične djece pate gotovo koliko i njihovi mališani jer su okruženi neznanjem i nerazumijevanjem okoline, koja smatra da je odgoj autističnog djeteta jednak odgoju djece bez ove dijagnoze. Kad ih pitaju postoje li stvari koje bi voljeli da ljudi znaju, ovo su odgovori:

Bez osuđivanja - Ako u trgovini vidite mamu s djetetom koje je izvan kontrole, razmislite dva puta prije nego što ih osudite. Za roditelje djece u spektru autizma i običan odlazak u trgovinu ili putovanje autobusom ili avionom može biti veliki izazov. Pogled pun suosjećanja i osmijeh pomažu više od kolutanja očima.

Nije kao u filmu - Dustin Hoffman je u "Kišnom čovjeku" imao nevjerovatno pamćenje, a Ben Affleck matematičke sposobnosti u "Računovođi". No stvarnost je najčešće drugačija. Velikom broju djece učenje osnovnih stvari kao što su uzimanje hrane, samostalni odlazak u toalet, predstavlja borbu.

shutterstock_2207806883.jpg
Shutterstock Velikom broju djece učenje osnovnih stvari predstavlja borbu

Autizam je nevidljiv - Na djeci se ponekad ništa ne primjećuje, a roditelji na društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije na kojima su sretni i nasmijani.

Zovite ih na rođendane - Roditeljima je drago kad njihovo dijete netko pozove na dječji rođendan ili neku drugu zabavu. To je prilika da se ono uključi u društvo, test njegovih vještina i sklapanja prijateljstava.

Razumiju što pričamo - Ne ponašajte se kao da autistična djeca nisu tu i ne govorite stvari koje ih mogu povrijediti. Možda vam ne mogu odgovoriti kako treba, ali - sve čuju.

Ne zovite ih "posebnima" - Roditelji ne vole da ih zovemo "posebnima" i "invalidima" jer te riječi imaju negativnu konotaciju.

Razgovarajte s njihovim roditeljima - Autizam nije tabu tema,roditeljima će značiti da s nekim mogu podijeliti svoje iskustvo, a naša znatiželja treba biti ljudska, a ne bolesna. I još nešto - svojoj djeci objasnite sve o autizmu.

shutterstock_1137135647.jpg
Shutterstock Ne ponašajte se kao da autistična djeca nisu tu i ne govorite stvari koje ih mogu povrijediti

Izvor: Stil.rs