Rumeni obraščići su kod djece česta pojava za hladnih zimskih dana, ali iako djeluju slatko, ponekad mogu biti i prvi znak bolesti. Naime, iza njih se može skrivati peta bolest, koju uzrokuje parvovirus B19.

Od nje najčešće obolijevaju djeca u dobi od 5 do 15 godina, a karakterizira je osip od kojega djetetu izrazito pocrvene obrazi. Potom, kroz nekoliko dana, osip se može proširiti na trup, ruke i noge. Bolest najčešće traje najkasnije do tri tjedna.

Simptomi pete bolesti

• nema povišene temperature
• moguća ponekad glavobolja
• ponekad začepljen nos ili nos koji curi
• osip se pojavljuje nakon nekoliko dana

Osip počinje na licu, a onda se crvene mrlje pojavljuju na grudima, leđima, rukama i nogama.

Kod starije djece i odraslih ova bolest možda neće izazvati crvenilo na obrazima, ali može prouzročiti blagu bol i oticanje zglobova koji mogu trajati do nekoliko tjedana.

Kako se prenosi peta bolest?

Petu bolest izaziva parvovirus B19 koji se širi kapljičnim putem, a osoba je zarazna prije nego što se pojavi osip. Kada se osip pojavi, tijelo se već bori protiv infekcije, pa osoba više nije zarazna.

Kako se liječi peta bolest?

Kako petu bolest uzrokuje virus, ona se ne može liječiti antibioticima, a u većini slučajeva je to blaga bolest koja sama po sebi nestaje i nisu potrebni ljekovi.

Obično se djeca osećaju dobro i samo im je potreban odmor. Bez obzira na temperaturu i simptome prehlade (ako je riječ o jačem obliku), nema potrebe za liječenjem.

Iako se peta bolest ne može prevenirati, jednom kada je dijete dobije, stječe imunitet koji traje doživotno.