U želji da djeca budu zdrava, roditelji rade i neke pogreške kojima, umjesto da poboljpaju zdravlje djeteta, zapravo mu oslabe imunitet. Evo 5 najčešćih roditeljskih pogrešaka zbog kojih djeca češće obolijevaju.

1. Previše odjeće

Novopečeni roditelji uvijek misle da je bebi hladno, a odijevajući ih pretoplo čine im medvjeđu uslugu. Pravilo je da uvijek beba nosi samo jedan sloj odjeće više nego što vi imate na sebi. Primjerice, ako nosite majicu dugih rukava, novorođenče neka na sebi ima bodi dugih rukava i jednu majčicu. Ako i nosite majicu kratkih rukava i osjećate se ugodno, onda bebica može biti u bodiću bez rukava i majici dugih rukava.

Ako su niže temperature, samo pojačajte čarapice, dodajte deblju jaknu i toplu kapu. Hladnoća dlanova i stopala nije mjerodavna jer novorođenčad ima slabiju cirkulaciju zbog nekretanja, a da biste bili sigurni da bebi nije prevruće, opipajte joj potiljak. Ako je vlažan i jako topao, znači da joj je vruće.

Kod djece koja već hodaju, imajte na umu da su stalno u pokretu, trče i igraju se pa se brže i znoje. Odjenite ih u nekoliko tanjih slojeva koje potom možete prilagođavati, ovisno o situaciji. Kad vani nije vjetrovito i hladno, trake za uši i kape su nepotrebni. Pazite da ih odjenete tako da im ne bude prevruće jer baš to može biti uzrokom prehlada.

2. Ne dopuštate im da dodiruju životinje

Druženje sa psićima i drugim dlakavim ljubimcima korisno je za dječje zdravlje. Jedno je istraživanje pokazalo da prisutnost pasa i mačaka u obiteljskom okruženju mijenja crijevni mikrobiom, i to na pozitivan način – jača imunološki sustav djeteta.

3. Pretjerana higijena i dezinficiranje površina

Stalna dezinfekcija prostorije i održavanje sterilnih površina može djetetu učiniti više štete nego koristi. Ono onemogućava djetetov imunološki sustav da se razvije i ojača pa dijete postaje osjetljivije na bolesti. Djeca bi tijekom ranog djetinjstva trebala preboljeti dosta infekcija kako bi njihov organizam izgradio prirodnu obranu od većine virusa i bakterija. Zbog pretjeranog čišćenja i pretjerane upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje, dječji organizam nema prilike izgraditi vlastitu obranu.

dijete se igra u blatu
Shutterstock 

4. Dijete se ne smije zaprljati

Kako bi dijete bilo zdravo i bezbrižno, važno je da dovoljno vremena provodi na svježem zraku. Osim što pomaže u razvoju motorike, igra na otvorenome razvija djetetovu maštu, kreativnost i samopouzdanje, ali i jača njegov imunitet. Omogućite djeci da se igraju u pješčanicima, blatu i prirodi jer će tako biti sretni i zadovoljni, što će povoljno utjecati na njihovo zdravlje. Pustite djecu da prljaju ruke i odjeću. Kretanje u prirodi svakako će pozitivno utjecati na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

5. Antibiotik na svaki znak prehlade

Neke je roditelje teško uvjeriti da djetetu nije potrebno liječenje antibioticima. Pogotovo u slučajevima kada postoji opasnost od upale uha. Kod prehlade je važno djetetu redovito čistiti nos fiziološkom otopinom i inhalirati ga. Fiziološka otopina će opustiti dišne putove i omogućiti djetetu lakše disanje. Redovito prozračujte zatvorene prostore, osigurajte djeci dovoljan unos tekućine i smanjite unos šećera. Provedite nekoliko minuta dnevno u maženju s djetetom, smjianju i zabavi, što će pozitivno utjecati na zdravlje svih članova obitelji.