Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAME IŠČEKUJU PRVU ŠETNJU S BEBOM: Na što trebate obratiti pozornost kad izađete van s novorođenčetom?

Autor Sanja Matasić

Kada s novorođenčetom u prvu šetnju, tu odlučuje mamin instinkt u dogovoru sa zdravim razumom.

 prva šetnja s bebom Izvor: Shutterstock

Kolica ste kupili ili dobili i prije negoli se beba rodila, a sada, kada ste došli kući nakon poroda i uspjeli hodati te se dobro osjećate, jedva čekate otići u prvu šetnju sa svojom bebicom. No kada je novorođenče spremno za prvi izlazak iz kuće?

Čim se vi osjećate spremni i tjelesno sposobni, možete sa svojom bebom u kratku šetnju kolicima. Najbolje je da šetnje u početku budu kratke, oko 30 do 45 minuta. Dovoljno da se i vi i beba prilagodite, a da pritom doživite prvo iskustvo šetnje.

Kad ste vani s bebom, odjenite je u skladu s vremenskim uvjetima. Većina roditelja u strahu da bebi ne bude hladno, pretjera s količinom odjeće na njoj. No vašoj bebi obično treba samo jedan sloj više nego vama da bi se osjećala ugodno. Ako joj bude prevruće ili prehladno, beba će vam to vjerojatno iskomunicirati svojim plakanjem.

 beba u šetnji zimi Izvor: Shutterstock

Stoga, dobro je u torbi imati koji sloj odjeće više, kako biste mogli intervenirati tijekom šetnje. U zimskim uvjetima, bebi obavezno treba skafander, ali i pokrivka na kolicima. No čim uđete u zatvoreni prostor, trgovinu u kojoj ćete dulje boraviti ili restoran, odmah raskomotite bebu, baš kao što biste i vi skinuli kaput.

Ako je sunčano, važno je da beba bude u sjeni jer, bez obzira na godišnje doba, njezinu nježnu kožu ne biste trebali direktno izlagati suncu tijekom prvih 6 mjeseci života. Ne prekrivajte kolica dekicom, nego radije za zaštitu koristite suncobran.   

Možda će vas zanimati

Najnovije