Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAGAREĆE MLIJEKO: Najsličnije je majčinom mlijeku, a mnogi tvrde da pomaže kod respiratornih problema

Autor Sunčica Got

Iako zvuči kao trend, magareće se mlijeko koristilo još kod starih Grka i Rimljana, za imunitet te u kozmetičkim tretmanima.

 djevojčica i magarac.jpg Izvor: Shutterstock

Magareće je mlijeko teško nabavljivo, a cijena mu je izrazito visoka. U Hrvatskoj se cijene jedne litre mlijeka kreću od 200 do 600 kuna, no oni koji ga koriste za zdravstvene tegobe, tvrde kako zaista pomaže. Vjeruje se da magareće mlijeko pospješuje imunitet i posebno pomaže kod ponavljajućih respiratornih problema. Ipak, ovo mlijeko nije za svakoga.

Stimulira imunološki sustav

Magareće mlijeko ima dugu povijest korištenja u medicinske i kozmetičke svrhe. U vrijeme starih Grka koristilo ga se u tretmanima za liječenje artritisa, kašlja i rana, a Kleopatra se kupala u kupkama od magarećeg mlijeka i tako održavala svoju kožu glatkom.

Poznato je po svojim antimikrobnim svojstvima i u narodnoj se medicini koristi za potporu u liječenju raznih infekcija, a ponajviše kašlja, alergija i plućnih bolesti. Magareće mlijeko potiče oslobađanje citokina, proteina koji stimuliraju imunološki sustav, piše Healthline.

U usporedbi s mlijekom drugih životinja, magareće je mlijeko najsličnije ljudskom mlijeku, a u 19. se stoljeću koristili za hranjenje beba bez roditeljske skrbi. Ima manje masti i više vitamina D od ostalih mlijeka. Jedno je istraživanje pokazalo da velik broj djece koja imaju alergiju na kravlje mlijeko mogu piti magareće mlijeko.

 dijete pije mlijeko Izvor: Shutterstock

Visoka cijena i mala dostupnost.

Najveći nedostatak magarećeg mlijeka njegova je cijena i dostupnost. Ne postoji mnogo magarećih farmi ni u Hrvatskoj ni u svijetu pa su količine limitirane, a zbog visoke je cijene mnogima nedostupno. Iako je preporuka dnevne terapeutske doze magarećeg mlijeka 1 dcl, i dalje valja uzeti u obzir da terapija traje neko vrijeme, a cijene se po litri kreću od 200 do 600 kn.

Mnogi podnose bolje od kravljeg, ali magareće mlijeko i dalje ima određene razine kazeina kao i laktozu na koju osjetljivi ne reagiraju dobro.

Iznimno je važno mlijeko nabavljati od provjerenog izvora, budući da su radi velike potražnje, česte malverzacije i na tržištu je dostupno razrijeđeno mlijeko ili zašećereno kozje mlijeko koje se prodaje pod magareće.

Možda će vas zanimati

Najnovije