Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri aktivnosti kojima mališani nikako ne mogu odoljeti!

Tamo negdje kad već krenu puzati ili hodati, djeca postanu najviše nestašna i znatiželjna i sve im je novo. Pravila ih nimalo ne zanimaju, a i ne mogu ih još slijediti. Dakle, na roditeljima je da se snađu kako znaju i umiju, micanjem ...

  1. Rola wc papira mora se odrolati

Bez sumnje. Pa čemu bi drugome služila nego da ga male ručice spretno dohvate i malo pomalo odmotaju. Događa se u trenutku, pa ako niste skroz blizu i koristite priliku da nešto sredite po kupaonici, nećete niti čuti što se događa jer morate priznati da povlačenje role papira nije glasna aktivnost. Ali je zabavna i lijepo je vidjeti kako taj papir posvuda leti i još je bolje ako se umotaš u njega ili ga zaguraš u školjku. Jer tako rade veliki! Prvih par puta obično nam je slatko kad to naprave, a onda se polako pretvaramo u namrgođene babe koje grintaju. Srećom da je ova igra prilično jeftina i nema neke veće štete, a često se taj isti papir može nanovo namotati na tuljac pa dalje koristiti. Možete vi upozoravati dijete da to ne radi, ali jednogodišnjacima je i dalje zabavnije gledati kako se mama ili tata ljute, učiti pritom mimiku i pokrete i gledati kako će cijeli show završiti, negoli što će se držati "uputa" za korištenje. Maknite papir na mjesto gdje ga dijete ne može dohvatiti, no imajte na umu, ako nema papira, vjerojatno će krenuti fiksacija na četku za pranje zahoda... Ipak je kupaonica omiljeno igralište!

2. Kuhinja i blagovaonica za igre bez granica

Little boy child laying on very messy kitchen floor. Toddler covered in white baking flour., Image: 266583181, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Mama i tata su zatvorili vrata od kupaonice pa se dijete mora snaći na drugi način. Igračke ne mogu biti ni upola tako zanimljive kao sve ostalo što se u kući nalazi. U svim tim ormarićima mora postojati nešto čime se poigrati. I date im kuhače, poklopce, čepove, platične čaše, tanjure, pokoji lončić, ali cijela ta suradljivost bazira se na izreci: daj djetetu prst, uzet će cijelu ruku. U ovom slučaju, ono što im sami ponudite za igru je prst, a sve ostalo ruka. Vaš je izbor koliko ćete tu biti ozbiljni i pokazati što se nikako ne dira, a što je prihvatljivo. Stavljanje zaštita za otvaranje ladica nema smisla jer ćete sami sebi otežati posao. Neka pogledaju, opipaju i istražuju u vašoj prisutnosti. Ponavljanje je majka mudrosti.

Mama peče kolače? Dijete će rado pomoći! Umrljati se od glave do pete, rasuti što se može, a ako ništa od toga ne ponudite, prvi obrok koji dođe na red bit će doživljen kao nova tehnika za ukrašavanje okoline. S obzirom na današnje perilice, možemo im reći hvala, jer inače bi možda neki morali jesti zavezanih ruku.

Ima ipak i dobra strana u cijeloj priči oko toga da dijete sve želi probati. Kad treba izvlačiti oprano suđe iz perilice, par ručica će vam dodavati žlice, vilice, nožete, tanjure... nezgodno je jedino što to isto krene činiti i kad perilicu punite prljavim suđem, no dobro, malo dulje traje i to je jedini problem.

U čemu god da se umaže, nema ništa što kupanje u kadi neće na kraju dovesti u red, stoga hvala na činjenici da imamo vode i gdje oprati djecu!

3. Mama, vidi što smo ti nacrtali!

, Image: 3593168, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Duboko dišite i ponavljajte si u sebi: to su samo zidovi, to su samo zidovi.. (i da, hvala što imate gdje živjeti!!). Jednom kad se dijete od godinu-dvije starosti dohvati bilo kakve olovke, krede, kemijske, pastele, svakako mu crtanje samo po papiru neće biti dovoljno. Predlažemo da jedan zid namijenite za crtanje, ali budete jasni da se drugdje ne šara! Da uvijek imate pri ruci papire koje ćete mu podmetnuti u nadi da ipak odlučit crtati na njima. Osim raznih sredstava za pisanje, nemojte se iznenaditi tehnikama ukrašavanja zidova pastom za zube i plastelinom. I hrana može proći ako je dovoljno ljepljiva. Korisno je imati zidove premazane perivom bojom pa nekad možete spasiti stvar brzo reakcijom, a ako nemate, obojat ćete kad dijete malo poraste i nauživa se crtanja posvuda. Jer imate izbor ne dati mu bojice ili korištenje istih u vašoj blizini. Sjetite se da će za svega nekoliko mjeseci ta potreba biti zadovoljena. Jedino u međuvremenu pripazite kad odlazite u goste jer tamo vrijede druga pravila i možda bolje da kemijske i flomasteri nisu da dohvat.

4. Nema veze što mi ne daju mobitel, ja ga želim!

small blonde two years old girl plays with smartphone, Image: 281901968, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ova mala napravica stalni je predmet žudnje mališanima. Čuli su da može svirati, da ga stavljaju pred njega i viču da se nasmije, vidio je u njemu ljude, životinje, svega, čuo je poznate i nepoznate glasove. Pa koja druga igračka ima toliko puno raznih mogućnosti. I zašto mi ga skrivaju, pita se dijete cijelo vrijeme. Kad ga neoprezno odložite na dohvat djeci, brže bolje prestaje svaka druga aktivnost i kreće trčanje s njim u rukama što dalje od mame i tate. I eto nove zabave. Vrlo malo pomaže igračka mobitel jer nema toliko puno funkcija, čisto za utjehu. Dobra stvar što klinci imaju takve senzore gdje se mobitel nalazi je u tome što ako ga zametnete, više se ne morate zvati na njega, nego samo zamolite dijete da vam ga nađe. Ako već nije nestao njegovom krivnjom!

Mora se priznati da su djeca vrlo inventivna u tome kako se zabaviti, a ovo su tek neke od najčešćih aktivnosti kojima jednostavno ne mogu odoljeti! Sviđalo se to vama ili ne :)

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia

Najnovije