Činite sve što vam padne na pamet kako biste spriječili da dijete dobije prehladu ili crijevnu virozu, zato mu morate obasniti da su klice odgovorne za neugodu koju osjeća dok je bolesno.
Naučite dijete što su zdrave navike, osnove higijene i zašto su one važne.

1. Pranje ruku je na vrhu popisa zdravih navika koje bi djeca trebala naučiti iz jednog jednostavnog razloga, a to je sprečavanje širenja klica koje uzrokuju viroze i druge infekcije kao što su grlobolja, curenja iz nosa, mučnine koje može izbjeći jednostavnim korištenjem tople vode i sapuna.

Štoviše, čak i beba može učiti koliko je pranje ruku važno.

Pranje ruku navika je kojom se sprječava širenje klica
Shutterstock 

Koristite toplu vodu i sapun. Perite ruke najmanje 20 sekundi, temeljito isperite i obrišite ih ručnikom ili osušite na zraku.

2. Sljedeće na popisu zdravih navika za djecu je naučiti dijete da kiše. Znači, neka kihne u unutarnju stranu lakta, a ne u šaku ili u prostor po svima. Ova zdrava navika odnosi se i na kašalj. 

3. Budite dobar uzor i dajte djetetu jednokratne papirante maramice. Nevjerojatno je koliko ih djeca malo koriste, a taj se propust može pripisati vama. Prljavu maramicu treba odmah baciti. Nakon što je dijete svladalo finu umjetnost ispuhavanja nosa, naučite ga da prljavu maramicu odamah baci u kantu za smeće ili u wc.

4. Neke stvari nisu namijenjene za dijeljenje, i to svakako objasnite djetetu. Naime češljevi, četke i kape su predmeti preko kojih se uši najbrže šire. Četkice za zube; šalice, vilice i slamke za piće; zviždaljke i drugi predmeti na koje dijete stavlja usta, također nisu za dijeljenje.

5. Spuštajte wc dasku. A sada malo o wc-u. Iako je djetetu zanimljivo promatrati kakicu koja nestaje u odvodu wc-a, to nije baš najbolje, jer sa svakim ispiranjem, kapljice vode koje sadrže sitne čestice svega što se upravo taložilo ispuštaju u zrak. Ne samo da bi ovaj gejzir klica mogao sletjeti izravno na vaše dijete, već i na obližnje površine.

Dakle, ako želite da djeca steknu ovu zdravu naviku, pokažite im kako spustiti dasku wc-a i tako spriječiti fluktuaciju bakterija.