U posljednje vrijeme javili su nam se čitatelji koji se žale na ponavljajuće grlobolje s temperaturama koje su prvo nekoliko dana imala djeca, a zatim i roditelji, no koje traju dovoljno kratko da nema potrebe za posjet liječniku. Što napraviti? Treba li ipak poći liječniku?

U zimsko doba su moguće respiratorne infekcije koje mogu biti praćene grloboljom sa ili bez temperature. Najčešće su virusnog porijekla, ali naravno ako duže traju te su popraćene općim lošim stanjem i visokom temperaturom mogu biti i bakterijskog uzroka te bez antibiotika neće same po sebi proći. S obzirom na zimski period koji traje par mjeseci, moguće je da se simptomi i ponavljaju.

Za početak dobro je da se u kućnoj apoteci za zimski period posjeduju lijekovi koji se u apotekama kupe bez recepta i to: preparati za snižavanje temperature, paracetamolsi ili ibuprofenski, vitamini i preprati za podizanje imuniteta, kapi za nos, najbolje na bazi morske vode, eterična ulja za inhalacije, te pastile za grlobolju. Kada se roditelji opskrbe time i započnu pravovremenu prevenciju i terapiju ne moraju odmah na pregled liječniku jer im ni on u najvećem broju slučajeva ne bi preporučio ništa drugo.

Jasno uz sve je još jako važna zdrava prehrana i boravak na čistom zraku, ma koliko hladno i izbjegavanje zatvorenih zagušljivih prostora npr. shoping centara. Ako se ipak u zatvorenom mora boraviti neka se prostorije redovito čiste i često prozračuju.

ponavljajuca grlobolja
Family of four has a flue and lying on bed together, Image: 335483838, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Koji simptomi ukazuju na to da je potrebno napraviti bris grla?

Najčešće su grlobolje virusnog porijekla, ali naravno ako duže traju te su popraćene općim lošim stanjem i visokom temperaturom mogu biti i bakterijskog uzroka te bez antibiotika neće same po sebi proći. U tom slučaju treba poći liječniku koji će pregledati pacijenta i vidjeti da li treba napraviti bris ždrijela da se dokaže bakterija u grlu.

Ponekad je u kolektivima (najčešće vrtićima)prisutan streptokok te veliki broj djece bude bolestan, a neka od njih imaju gnojnu anginu i šarlah. U slučaju da se u istoj grupi dokaže streptokok u velikom broju djece moguće je preventivno učiniti brisove sve djece.

Ako bris pokaže da je prisutan streptokok, mora se uzeti antibiotik. No što napraviti kad se problem s grloboljama ponavlja?

Naravno, ako je pacijent bolestan i ima streptokok mora uzeti antibiotsku terapiju. Ako se kod istog pacijenta to ponavlja često, više od 3x u tijeku sezone dobro je učiniti pregled kod specijaliste za uho-grlo-nos (otorinolaringologa) da se vidi u kojem su stanju mandule (tonzile) te da on da mišljenje za eventualno vađenje mandula (tonzilektomiju).

Ako se grlobolje ponavljaju u obitelji, svi nešto kašljucaju, cure im nosići i svako toliko imaju temperaturu je li korisno da svi u obitelji naprave bris grla kako bi se eventualno isključio kliconoša?

Simptomi streptokokne bolesti najčešće su grlobolja i visoka temperatura i opće loše stanje dok kašljucanje i cureći nosići u obitelji ne bi bile indikacija za brisove i traženje streptokoka u obitelji. Ako pak nekoliko članova ima grlobolju i temperaturu, a kod jednog od njih je u brisu izoliran streptokok moguće je napraviti brisove cijele obitelji da se isključi kliconoša.

Na koji se prirodan način, uz antibiotik, boriti protiv streptokoka?

Streptokok je bakterija, te ako ona izazove bolest (visoku temperaturu, grlobolju, opće loše stanje) svakako je treba liječiti antibiotikom, nema alternative. Ako je netko kliconoša tj. potpuno zdrav, ali u brisu može bio nositelj streptokoka, moguće je jačati prirodne obrambene snage organizma (uzimati vitamine, imunoregulatatore, zdravo se hraniti, što više boraviti na svježem zraku, provoditi redovitu tjelesnu aktivnost…) te nije uvijek nužno davati antibiotik.

Razgovarala: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia