Ne može prepoznati da su neke navedene moguće uzročnike upravo posljedice pravog uzroka sinusitisa. Mnogi liječnici  ne prihvaćaju, na primjer, da sinusne šupljine imaju funkciju zagrijavanja hladnog zraka pri njegovom udisanju. Pa zar to nije logično imajući u vidu njihov raspored uz nos i njihove fizičku povezanost s nosom svojim uskim brojnim kanalićima?

Kako nastaje sinusitis

Idemo redom: zašto su sinusne šupljine pune sekreta koji nam cureći k nosu i kroz njega zatvara nosne kanale i onemogućuje normalno disanje?

Pa zato što su  šupljine hladne. Zašto su hladne vidjet ćemo kasnije.

Kad su hladne i pune, sekret se zgušnjava i takav sporo prolazi kroz spomenute uske kanale prema nosu. U takvoj sredini, bez „provjetravanja i čišćenja“ tih šupljina,  razvoj infekcije  je vrlo moguć i lak. To nam govori da su bakterije tu kao posljedica hladne zone u šupljinama a ne kao uzrok sinusitisa i bolova.

Redoslijed nastanka sinusitisa ide ovako: prehlada glave, od koje se i sinusne šupljine ohlade, nastanak i ispunjenje šupljina sekretom, razvoj u njima bakterija (što ne mora uvijek biti slučaj). Sve to dovodi  do oticanja i zatvaranja kanala, otežanog disanja i bolova. Ovo sve zajedno čini sinusitis.

Višegodišnja prepunjenost sinusnih šupljina iznad i između obrva uz užasne bolove može čak i deformirati čeonu kost što je kod mnogih osoba koje pate od ove muke itekako vidljivo. Neke od njih koje sam sretao, kod nas i po cijelom svijetu, koje imaju vidljivo ispupčenu čeonu kost, sam pitao da li je to od sinusitisa i svi su mi rekli da jest.

Sinusne šupljine nisu hladne od prehlade. Glavni problem je u vratu jer je cirkulacija kroz njega prilično smanjena.

Nemojte zabundavati vašu djecu

Ponekad majke iz neopravdane bojazni da im se djeca ne prehlade, umotavaju ih u velike šalove i navlače im debele kape, i tako upravo čine suprotno. Djeca su živahna, stalno su u pokretu, te se tako previše obučena i „zatrpana“ u kape i šalove oznoje toliko da su jednostavno totalno mokra, a znamo što se događa kad smo mokri na hladnoći.

I još nešto: njihova mala čela su vrela ispod kapa, a stalno udišu hladan zrak.

Što se zbiva kad hladan zrak nailazi na vruće dišne organe? Pa neizbježno izaziva prehlade; grla, krajnika, sinusa, bronhija...

Ovo ide još brže kad djeca sama, tako mokra, skinu kape i šalove i nastave s trčanjem i brzim udisanjem hladnog zraka. Mokri vratići počinju se stezati od nazeba što neizbježno dovodi do smanjenja protoka energije i usporavanja razvoja energetskih kanala. Ovo se često ponavlja i tako dovodi do pojave kroničnih upala što je i najveći, a možda i za cijeli život nerješiv problem.

Naravno da i u kasnijim godinama mogu se desiti slične prehlade i ako se one ponavljaju, također će doći do kroničnog sinusitisa. I u tim slučajevima je glavni problem prehlada vrata što također dovodi do smanjivanja protoka energije kroz njega i nedovoljnog grijanja sinusnih šupljina. One moraju zagrijavati hladan zrak prije nego  što kroz nos uđe u pluća. Dakle, da ponovimo, Sinusitis je posljedica slabog protoka energije kroz vrat, što je u stvari njegov pravi uzrok.

Liječenje sinusitisa

Najbolje liječenje je, svi znamo, preventiva, a ona se sastoji u totalno obrnutom smjeru ponašanja majki pa i starijih od gore navedenih.

Drage majke, ne utopljavajte previše vašu djecu, sama će se grijati svojom energijom koju im nebrojeni pokreti, živost i trčanje daju. (To, naravno ne znači da djecu ne trebate prikladno obući).

Umjesto da stvaraju imunitet, vi od svoje djece pravite nježne, neotporne osobe, cijelog života podložne svim upalama i infekcijama.

Nikakve šalove im ne stavljajte na vratiće, a kape samo ispod -3  stupnja Celzija i niže, jer će se djeca sigurno oznojiti. Kod spomenutih akutnih i kroničnih sinusitisa može pomoći ruska manualna terapija, terapija poboljšanja protoka energije kroz vrat i inhalacija čaja od kamilice. Uz ove tretmane i dosljedno pridržavanje savjeta - što zaista nije teško - za uspjeh postoje velike šanse, što život čini lakšim i ljepšim... i mnogo jeftinijim.

Autor:

Milorad-Mima Kovačević

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Foto. Profimedia