Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što kad je vaše dijete pod lošim utjecajem svog najfrenda?

Ulazak djeteta u novu sredinu, bilo da je riječ o početku osnovne i srednje škole ili promjeni mjesta boravka, donosi još jednu roditeljsku brigu: hoće li se uklopiti među svoje vršnjake. No što ako odabere prijatelje koji, prema ...

 loš utjecaj

Kada vaše dijete krene u školu, iako je to teško priznati, roditeljska kontrola je slabija, a klinci imaju sve više slobode. Dok ono stvara svoje prve školske socijalne kontakte, vi više niste u igri, odnosno ne možete utjecati na to s kim će vaše dijete 'kliknuti' i koga će odabrati za najboljeg prijatelja. Jedino što, kao roditelj možete, samo potaknuti dijete na dobre odluke i dati mu alat za rješavanje teških situacija.

No postavljate si vjerojatno pitanje - što kad dijete stekne prijatelja kojeg mu vi ne biste odabrali i za kojeg smatrate da vrši loš utjecaj na njega?

Podržite djetetov izbor I među djecom postoje alfe, djeca koja su rođeni vođe, lako se uklapaju u društvo i oko sebe okupljaju druge klince. Alfa djeca su kao magnet, a posebno se na njih 'lijepe' senzibilna i osjetljiva djeca. Baš kao i odrasli, djeca snažne osobnosti mogu biti šarmantna i vršiti utjecaj na druge. 'Djeca koja su malo osjetljivija često imaju potrebu biti glasna, pa kad vide drugu djecu kako to rade, ona ih fasciniraju i neodoljivo privlače', kaže Mercedes Samudio, socijalna radnica i autorica knjige Shame-Proof Parenting. 'Djeca su prirodno empatična; intuitivno se žele povezati s drugom djecom. Ne vide ‘uznemirivača’ poput odraslih, samo vide drugo dijete kako se zabavlja. Možda se dive određenim osobinama za koje vjeruju da ih ne posjeduju.'

Važno je da podržite djetetov izbor sve dotle dok izravno ne štetuje od druženja s drugim djetetom. 'Pitajte svoje dijete 'Zašto vam se sviđa taj prijatelj/ica? Misliš li da je drag ili dobar prema tebi? Zapravo, pitajte dijete posjeduje li ta osoba osobine za koje se nadate da ih vaše dijete traži u prijatelji/ici', savjetuje Samudio. Ovakav razgovor omogućuje vašem djetetu prostor da se izrazi i uči ga koje to osobine čine istinskog prijatelja. Kad pružite podršku i pritom ne iskazujete nezadovoljstvo, strah i frustraciju, vaše će dijete naučiti da njegovi izbori imaju težinu, da poštujete njegovu sposobnost da bude samostalno.

Ispitajte djetetove osjećaje Kada primijetite da je vaše dijete fascinirano novim prijateljem/icom, pitajte ga kako se osjeća u društvu te osobe. 'Djeca mogu imati oprečne osjećaje u vezi s prijateljima', kaže Helena Goodwill, dječja psihologinja iz Toronta. Važno je da roditelj prepozna pomiješane osjećaje kod djeteta. Razumijevanje ovih suprotstavljenih osjećaja i razgovor o njima pomoći će vašem djetetu da shvati vlastite granice.'

Ako se osjeća loše kad se njihov prijatelj/ica, na primjer, nepristojno ponaša prema drugom djetetu,    to će mu pomoći da shvati da mu se ne sviđaju grubosti i omalovažavanje drugih. 'Pomozite djetetu da može reagirati na takvo ružno ponašanje, da stane u obranu slabijeg djeteta, da opomene prijatelja za ružno ponašanje ili da se povuče iz situacije u kojoj ne želi sudjelovati', nastavlja ona.

Postavite granice Postavljanje granica ponašanja vrlo je važno i pomoći će vam kada vaše dijete želi znati zašto se ne može ponašati kao njegov prijatelj/ica. Razgovarajte o granicama koje su postavljene unutar vaše obitelji, ali bez osuđivanja drugih roditelja ili staratelja. 'Objasnite kako druge obitelji donose odluke za sebe, i da na to imaju pravo', preporučuje Samudio.  'Naša obitelj ne čini 'to i to', ali u redu je biti drugačiji, čak i ako to uvijek ne razumijemo'.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije