Male bebe bljuckaju gotovo svaki dan. Neke više, neke manje, ali to je sasvim normalna pojava koja ne bi trebala zabrinjavati roditelje. Djeca tako izbacuju višak zraka i hrane, a bljuckanje se događa i zbog nezrelosti probavnog sustava. Negdje oko šestog mjeseca bebina života, bljuckanje prestaje. Ipak, postoje situacije u kojima treba reagirati.

Češće podižite bebu na podrigivanje

Iako se čini da bebe bljuckanjem izbace većinu mlijeka, obično je riječ o količini koja stane u jednu žlicu. Većina djece bljucka nakon ili za vrijeme obroka, radi progutanog zraka i prejedenosti. Ranije rođena djeca imaju slabije razvijen probavni sustav pa bljuckaju češće od ostale djece, a češće bljuckaju i djeca kojoj niču zubi.

Ako dijete dobro jede i napreduje, nema razloga za brigu, a preporučuje se da se djecu, nakon svakog obroka stavi u uspravni položaj kako bi podrignula. Dijete možete podizati na podrigivanje i za vrijeme jela. Napravite kratku pauzu za podrigivanje, ako primijetite da hlapljivo jede.

Oko šestog ili sedmog mjeseca života, s uvođenjem dohrane i sazrijevanjem probavnog trakta, bljuckanje uglavnom prestaje.

Zašto bebe bljuckaju
Shutterstock 

Povraćanje ili bljuckanje

Roditelji ponekad ne mogu razlučiti radi li se o povraćanju ili bljuckanju. Povraćanje karakterizira veća količina izbačenog sadržaja, a često ga prate i djetetovo nezadovoljstvo, grčevi ili plač. Ako dijete pritom ima i temperaturu ili veći broj stolica, moguće je da se radi o virozi.

Ako primijetite da beba prečesto bljucka, a uz to gubi na težini, ima tragove krvi u izbljuckanom sadržaju, izvija se i kašlje, tada se obratite pedijatru jer je moguće da beba pati od gastroezofagealne refluksne bolesti. Uzroci tog stanja mogu biti brojni, a važno je da dječji gastroenterolog napravi kompletnu obradu kako bi se bebi što prije pomoglo.